Kvinnliga entreprenörer i Kamerun

Kvinnor utgör 56,3% av arbetskraften inom jordbruk och bidrar till 60% av den nationella livsmedelsproduktionen i Kamerum. Trots detta saknar ofta kvinnorna samma tillgång till exempelvis mark och kapital och är beroende av sina män för försörjning.

Vi berättade nyligen i bloggen om hur kvinnliga kakaoodlare i Ghana har lärt sig tillverka tvål av kakaoskal och ser nu flera exempel på hur kamerunska kvinnor skaffar sig en inkomst genom så kallade ”icke-skogsprodukter” som nötter, kärnor och honung. Och även om männen i familjen i stor utsträckning fortfarande hanterar inkomsten av försäljningen, gör kvinnornas skörd av jordbruksprodukter att de också kan tjäna extra pengar för att hjälpa sina familjer.

Nedan är två exempel på produkter som öppnar nya möjligheter för kamerunska kvinnor:

Kvinnliga entreprenörer

Kvinnan på bilden ovan säljer Ndo’onötter på den lokala marknaden. Ndo’onöten kommer från den vilda mangon och är särskilt uppskattad för att vara fett- och proteinrik.

Kvinnliga entreprenörer i Kamerun

Kvinnorna på bilden bearbetar Djansangnötter, som växer vilt i den kamerunska skogen. Precis som kvinnorna i Ghana, har dessa kvinnor lärt sig att dra nytta av nötternas egenskaper för att göra tvål och kroppsolja.

Klicka här för att läsa om hur kvinnor i Ghana tryggar en hållbar framtid för sina familjer genom att lära sig att tillverka tvål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.