En ren framtid för kvinnliga kakaoodlare i Ghana

tvåltillverkare i GhanaHär är historien om fem kvinnor i Ghana som tryggar en hållbar framtid för sina familjer genom att lära sig att tillverka tvål.

Certifieringar bidrar till att bönder kan förbättra sina odlingsmetoder och skapa hållbara försörjningsmöjligheter för sina familjer och sina närsamhällen. En viktig del i denna process är att ge kvinnor egenmakt genom att lära dem nya sätt att få extra inkomst. När det finns alternativa sätt att tjäna pengar kan kvinnliga odlare bli mer ekonomiskt oberoende. Då kan de också sköta sina hem mer effektivt.

På Institutet för kakaoforskning (the Cocoa Research Institute of Ghana, CRIG) i Ghana utbildas kvinnor i konsten att tillverka tvål. Det är en del av ett projekt som grundades av det Schweiziska chokladtillverkaren Confiseur Läderach AG. I samarbete med Rainforest Alliance får kvinnorna lära sig att extrahera pottaska från tomma kakaoskal för att tillverka tvålen. Deltagarna kan därefter utbilda andra kvinnor i samhället i metoderna. Detta gör att en livskraftig försörjningsmöjlighet uppstår, och det stärker företagarandan i samhällena.

Dessa kvinnor vill ha en inkomst som är kontinuerlig, för att slippa vara beroende av enbart kakaoodlingarna, som bara ger inkomst en gång om året.

Vi har mött några av deltagarna i utbildningen och frågat vad de hoppas tjäna på projektet.

soap3

Madam Esther Adobea, 48-årig lärare och odlare

Esther är änka med fem barn och arbetar som lärare på en privatskola. Hon driver en kakaogård som hon ärvde från sin mor. Intäkterna från gården kompletterar hennes inkomst som lärare och hjälper henne att försörja barnen, som är i skolåldern. Hon är glad och tacksam över att få delta i ett utbildningsprogram. För henne och hennes familj innebär det ytterligare en försörjningsmöjlighet. När hon har kunskaperna hoppas hon kunna samla kvinnorna i sitt samhälle för att tillverka pottaskan i tillräckligt stora mängder för att locka tvålindustrin.

Salomey Antwi, 30-årig småhandlare och gift med en odlare

Salomey säljer smink i små mängder för att försörja sin man och deras tre barn. Hon vill driva sin lilla verksamhet i sin egen takt, eftersom hon också behöver tid att hjälpa sin man på gården. Hon är glad att ha fått denna utbildning då hennes lilla kosmetikverksamhet kommer att få en ny produkt – badtvål. För Salomey, som är en mycket försiktig kvinna, blir det också en ekonomisk satsning. Hennes tanke är att sälja en del och även använda en del av tvålen i deras hem, vilket sparar lite pengar för familjen. Hon hoppas att tvåltillverkningen och försäljningen kommer att fylla det inkomstgap som hon normalt upplever när det inte är skördesäsong för kakaon. Med dessa nya kunskaper hoppas Salomey att ha något att göra året runt.

Mercy Arko, 50-årig odlare

Mercy, som tidigare sålde lokalt tillverkad tvål, är den enda i gruppen som har tidigare erfarenhet av hur tvåltillverkningsprocessen går till. Därför var hon till stor hjälp för de andra kvinnorna. Hon kunde förklara och stödja dem för att de skulle förstå proceduren. Mercy berättar att hon är änka med sex barn i skolåldern och att hon, vid sidan om kakaoodlingen, odlar grönsaker, till exempel tomater, paprika och aubergine som hon säljer under lågsäsong. Hon hoppas att hon ska återvända från utbildningen med kunskaper som gör att hon kan utbilda yngre kvinnor i samhället där hon bor. Hon vill även själv tillverka och sälja tvålen med hjälp av ett litet kapital.

soap4
Kakaoskal som används till att utvinna pottaskan som blir tvål.

En reaktion till “En ren framtid för kvinnliga kakaoodlare i Ghana

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.