En hyllning till miljövårdaren Walter Méndez Barrios

Walter Méndez Barrios with wife and children
Walter Méndez Barrios med delar av sin familj.

Den 16 mars blev Walter Méndez Barrios skjuten i närheten av sitt hem i Peténregionen i Guatemala. Han var en orädd försvarare av samhällsbaserade markrättigheter och en förkämpe för skogsskydd. Den sortens samhälle där Walter bodde ligger i Mayabiosfärens reservat, och där har man har fått kämpa länge för att lokalt förvalta naturresurserna och därigenom gynna människor och skogar. Den förskräckliga nyheten att Walter har blivit mördad påminner oss om att framgångarna medför en stor personlig risk även där man har nått många hållbarhetsmål. Samtidigt fördubblar Walters alldeles för tidiga död vårt engagemang för att stärka samhällens markrättigheter och lokala, rättvisa och hållbara företag inom skogsbruk. I solidaritet med Walters familj, vänner och lokalsamhälle, publicerar vi denna hyllning som är skriven av Walters vän och kollega José Román Carrera.

Nigel Sizer, vd för Rainforest Alliance

 

Bondsonen Walter Manfredo Méndez Barrios föddes den 5 januari 1980 i den lantliga, östra delen av Guatemala. Där levde han tills han var tio år då hans familj immigrerade till den västra Peténregionen.

När Walter var barn hade han begränsade möjligheter till formell utbildning. Hans förmågor utvecklades istället genom att arbeta i skogen och på fältet med sin far och sina bröder. Från tidig ålder uppvisade han ett aktivt, intelligent sinne.

I ungdomen blev han engagerad i sitt lokalsamhälle och anslöt sig senare till kooperativet La Lucha. Han blev senare vald till biträdande borgmästare för lokalsamhället, en position som han använde för att främja lokal socioekonomisk utveckling.

2013 valdes han till ordförande för kooperativet La Lucha för en tvåårsperiod. Det gick så bra att han blev omvald för ytterligare en tvåårsperiod. Walter arbetade alltid för kollektivets bästa och lyfte fram jämlikhet, rättvisa och utveckling. Han var övertygad om att hållbar förvaltning av skogen genererade stora vinster och möjligheter för alla, vilket är anledningen till att han hade en långvarig och stark relation med Rainforest Alliance. Hans intresse för de bra skogsförvaltningsmetoder tog fart när han var mycket ung, troligen eftersom han introducerades till certifieringen Forest Stewardship Council (FSC) av Rainforest Alliance.

Walter var en viktig ledare för kooperativen i flodregionen Usumacinta i nationalparken Sierra Lacandón. Han initierade och presenterade den första integrerade planen för skogsförvaltningsmetoder i samarbete med Rainforest Alliance, inför the National Council of Protected Areas (CONAP). CONAP:s mål var att generera jobb och investeringar genom att kommersialisera produkter som brödnötter (ramón nut), xate och andra icke-träprodukter. Han var en visionär med stora drömmar, och han var fullständigt övertygad om att hållbara, samhällsbaserade företag hade potentialen att transformera hans samhälle.

Walters familj och hem var alltid start- och slutpunkten när Rainforest Alliances arbetslag kom på besök. Han öppnade alltid sitt hem för oss, oavsett om det var för att vila, övernatta eller dela på en måltid.

Han kämpade outtröttligt för att hans kooperativ skulle få markrättigheter – ett farligt jobb på en plats där försäljningen av mark med syftet att bedriva olaglig verksamhet får blir allt vanligare.

Främjande av hållbart skogsbruk är ett arbete som bara blir svårare och farligare i denna region, eftersom det utgör ett hinder för den organiserade brottsligheten och andra mäktiga grupper som vill kontrollera områdena. Deras sätt att arbeta är att tysta och skapa rädsla genom att eliminera ledare som Walter.

Walter efterlämnar inte bara sex faderlösa barn och en änka – nu saknar också lokalsamhället en visionär ledare. Walter kommer att leva vidare i minnet hos oss som arbetar i Rainforest Alliances arbetslag i Petén. Hans frånvaro kommer att lämna ett stort tomrum, men det bästa sättet att hylla hans minne är att fortsätta med vårt arbete, implementera vår vision och bidra till att Walters vision nås – vad som än händer.

Vår planet behöver fler ledare som Walter och vi kommer att fortsätta utveckla och stödja ledare som han, tills samhällsbaserad hantering av naturresurser har blivit etablerad.

Walter Méndez Barrios
Walter Méndez Barrios var en uppskattad ledare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.