Därför gör certifierad choklad i ditt påskägg skillnad

Låda med kakaobönor
Foto: William Crosse

Visst har du certifierad choklad i påskägget? Läs om hur Rainforest Alliances arbete med att certifiera kakaoodlingar påverkar människorna och naturen.

Världens tillgång på choklad och kakao kommer från ungefär tre miljoner kakaoodlingar. Majoriteten av dessa drivs av småföretagare (familjeföretag som inte odlar mer än ett par hektar mark). För tillfället produceras nästan tre fjärdedelar av all kakao i Väst- och Centralafrika, medan resten kommer från Asien (ungefär tio procent) och Latinamerika (ungefär 17 procent).

Dessa småskaliga kakaoodlare tvingas också stå ut med effekterna av klimatförändringar: varmare temperaturer, mindre förutsägbara regnmönster och sjukdomar som infekterar kakaobönan.

Kakaoodling kan även leda till ökad avskogning när odlare expandera in i tropiska skogsområden. Dessutom är barnarbete fortfarande en stark källa till oro. Historiskt har barnarbete varit vanligt inom kakaoindustrin i Västafrika. Även om industrin det senaste decenniet har tagit steget mot att reducera de värsta formerna av barnarbete, är det fortfarande en stor källa till oro.

Det är därför certifieringar, som till exempel det lilla gröna grodsigillet, kan göra så stor skillnad. Rainforest Alliance försöker ta itu med de utmaningar som kakaoodlarna står inför, genom certifieringssystemen från Sustainable Agriculture Network (SAN) och Rainforest Alliance. De är skapade efter strikt sociala, miljömässiga och agronomiska kriterier. SAN-standardens regelverk kräver bland annat att ekosystem bevaras, att arbetares rättigheter tillvaratas och att de har tillgång till anständigt boende, lagliga löner och kontrakt. I december 2014 fanns det över 280 000 Rainforest Alliance-certifierade kakaoodlingar i 17 länder.

Oberoende studier har visat de många fördelarna med certifieringar för odlare och miljön. De visar också att Rainforest Alliance-certifierade kakaoodlingar är betydligt bättre än närliggande icke-certifierade odlingar på att anta viktiga sociala, miljömässiga och hållbara metoder.

Några exempel på sådana metoder:

Skyddande buffertar runt vattendrag

  • Att behålla eller plantera skyddande skuggträd
  • Metoder för att förbättra kakaokvaliteten.
  • Omplantering eller föryngring av gamla kakaoträd.

Att använda personlig skyddsutrustning vid användning av kemiska bekämpningsmedel

  • Att använda säker förvaring av bekämpningsmedlen.

Hur påverkar då dessa förändrade metoder odlarna och deras familjer livsvillkor? Fakta som talar för sig själva: En studie i Ghana visar att kakaoskördarna blev avsevärt högre på Rainforest Alliance-certifierade gårdar (i genomsnitt 394 kilo per hektar), än på icke-certifierade gårdar (där genomsnittet var 251 kilo per hektar). Av dessa certifierade gårdar sa 67 procent av odlarna att avkastningen från certifieringen var ”mycket högre” jämfört med vad de investerat i processen.

Läs hela Rainforest Alliances påverkansrapport 2015 här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.