Vad är en skog utan träd?

The Three kings
En trädtrio i Sao Paulo, känd som De Tre Kungarna. Foto: James E. Davis / luzdelux

Av Demetria Irwin

Idag, 21 mars, är det International Day of Forests. Skogar har bevittnat både det bästa och värsta hos mänskligheten. De har bidragit med gömställe för första kyssar och stridande trupper, för kurra-gömma-lekar och för fruktansvärda brott. Oavsett om de är taggiga, robusta eller prydliga, skänker de inte bara luften vi andas, de är också kanske världens mest allvetande lyssnare. Det är inte konstigt att människor har skapat sånger, folksagor, konstverk, religiösa berättelser och många andra hyllningar till dessa vackra levande ting.

Trots att konventionell visdom varnar oss för att inte missa skogen för alla träd, skulle vi vilja ägna en stund åt att hylla några av de mer berömda träden i världen.

Ceiba tree
Ett ceibaträd vid Tikal nationalpark i Guatemala.

Mayafolkets världsträd

I urtiden trodde Mayafolket att ceibaträdet (även känt som världsträdet eller kapokträdet) stod i världens centrum. Det kan bli upp till 60 meter högt och kan hittas i många landskap, från Mexiko, via Amazonas, till Västafrika. Några variationer på ceibaträdet kännetecknas av taggar eller koniska taggar, vilket ger trädet en hotfullt utseende.

Money tree
Penningträd i Costa Rica. Foto: Leonora Enkling

Penningträd (Pachira Aquatica)

Föräldrar brukar tjata om att ”pengar växer inte på träd”. När det gäller krukväxten penningträd… är den frasen fortfarande sann. Tyvärr gror inga sedlar på penningträdet. Men enligt legenden är plantans lummighet och rika bladverk tänkt att direkt korrelera till ägarens ekonomiska välbefinnande. I sin naturliga miljö i våtmarkerna i Central- och Sydamerika kan pachira aquatica bli nästan 20 meter hög. Som krukväxt är dess tillväxt beroende av storleken på krukan. Plantera och låt det frodas.

The Tree of Hope at the Apollo Theater in Harlem
Hoppets träd på Apolloteatern i Harlem. Foto: Apolloteatern

Hoppets träd

Under 1920- och 1930-talet var Seventh Avenue i Harlem, New York, full av teatrar och nattklubbar. En alm växte där och underhållarna gick dit för att gnugga trädet för att få tur. Det fick smeknamnet Hoppets träd. När trädet höggs ner 1934 för att gatan behövde breddas placerades en del av trädet på Apolloteatern. Idag gnuggar tävlande på Amatörkvällen Hoppets träd innan de går upp på scenen inför Apollos ökänt tuffa publik. Berömda underhållare som Lauryn Hill, Luther Vandross och Dave Chappelle har alla förlorat tävlingen i början av sina numera legendariska karriärer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.