8 anledningar att fira Internationella kvinnodagen

Det är 8 mars, den internationella kvinnodagen! Här är 8 kvinnor som har tagit kontroll över sina liv med hjälp av Rainforest Alliance.

Andi MustikaAndi Mustika

Andi är forskare vid Skogsministeriet i Indonesien. Andi var en av tjugo studenter i Södra Sulawesi, Indonesien, som utbildades av Rainforest Alliance till att undervisa bönder i kompostering, sanering och klimatsmart jordbruk.

farmer Christiana Adusei with grasscutter cages

Christiana Adusei

Christiana Adusei bor i byn New Agogo i Ghana, där hon föder upp en gnagare som härjar på köksträdgårdar och grödor. Gräsråttornas kött anses vara en delikatess och bybor jagar dem ofta i den närliggande Kyobobo Nationalpark. Detta stressar skogen och dess ekologi. Christiana var en av de första i sin by som började föda upp gräsråttor. ”De är lätta att hantera och jag kommer att hjälpa andra bönder att starta sin egen uppfödning”, säger hon.

Grecia López

Grecia López

Grecia López är ordförande i Ramón Nut Value Chain Committee, en grupp kvinnor i Peténregionen i norra Guatemala. Brödnötter, eller ramón nut, är ett näringsrikt trädfrö som en gång i tiden växte nästan obemärkt i Peténs regnskogar. ”Vi såg inget värde i brödnöten; den växte i skogen och där stannade den”, säger Grecia, som bor i ett av Peténs regnskogssamhällen. ”Men nu ser vi att det är en väldigt viktig resurs som ger jobb till kvinnorna i samhället.” Detta nya ekonomiska oberoende ökar kvinnornas makt över sina liv och tack vare det kan de göra större investeringar i hälsa, utbildning och kvinnors deltagande i beslutsfattandet.

Jasmina Lira

Jasmina Lira

Jasmina Lira uppfostrar tre barn ensam, och hennes familjs liv ändrade kurs när hon fick jobb på Finca Santa Marta, en Rainforest Alliance-certifierad bananodling i Limón, på Costa Ricas karibiska kust. I många år var bananindustrin i Latinamerika synonym med avskogning, föroreningar och dåliga arbetsvillkor. Men på Finca Santa Marta är jorden och vattendragen skyddade och gården stödjer hälsokliniken och den lokala skolan.

Leticia Monzon

Leticia Monzon

Leticia Monzón äger en certifierad kaffeodling i Chuchumatanesbergen i norra Guatemala. ”Som mor vill jag säga att detta har ökat mina barns välmående. Tidigare var det många föroreningar från både ekologiska och icke-organiska sopor. Avfallsvattnet från kvarnen och avloppen rann ner i vattnet och förgiftade vattendrag och floder. Idag har allt förändrats. Det har blivit bättre på alla nivåer.”

Marie-Lor Kouadio Koffi

Marie-Lor Kouadio Koffi

Marie-Lor Kouadio Koffi och hennes make Adrien äger en kakaoodling i Paul Kru på Elfenbenskusten. De arbetar tillsammans för att skörda kakaobönorna och förbereda kakaon för bearbetning.

Rael Cheket Limo

Rael Cheket Limo

Teplockaren Rael Cheket Limo arbetar på Unilevers Kerichio Tea Estate i Kenya, där de anstälda tjänar allt från tre till fem gånger över det nationella snittet. ”Dessa pengar betyder att vi kan spara så att vi har råd att utbilda våra döttrar på gymnasiet och universitetet. Jag hoppas att de blir piloter, eller till och med läkare”, säger hon.

Vida Tsatso Boaful.

Vida Tsatso Boaful

Vida Tsatso Boaful är kakaoodlare i Nkranfum, ett samhälle i Assin North i Ghana. Sedan hon utbildades och började följa hållbara metoder på sin gård, har hennes skörd trefaldigats. ”Jag brukade känna mig rädd bland andra bönder men efter en tid i detta program har mitt mindervärdeskomplex försvunnit, så till den grad att jag även kan tala fritt i mäns närvaro. Jag tror att andra kvinnor i andra kakao-odlarsamhällen kan göra samma sak, eller ännu bättre, bara de blir utbildade”, säger Vida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.