Klimatsmart jordbruk i praktiken – del 1: Kakao

Farmer Field School i Eteso, Ghana.
Farmer Field School i Eteso, Ghana.

Klimatförändringarna påverkar redan många odlarsamhällen i tropikerna, men med hjälp av klimatsmart jordbruk kan odlarna vara med i kampen mot klimatförändringarna. Många ser redan positiva effekter av sitt arbete. Detta är del 1 av 2 om klimatsmart odling i praktiken.

I Ghana har man, tack vare användningen av SAN-standarden, tillsammans med utbildning i klimatsmart jordbruk och landskapsbevarande, lyckats få skördar som ger vinst för både producenterna och klimatet.

Rainforest Alliance samarbetar med kakaohandlaren Olam International för att hjälpa odlare i Juabesco-Bia-regionen i Ghana att anpassa sig till klimatförändringarna. De har kunnat öka produktiviteten och samtidigt lagra mer koldioxid och minska utsläppen av växthusgaser. Här är några exempel på åtgärder:

  • Odlarna utbildades i flera olika färdigheter och praktiker för att bättre hantera risker, förbättra produktiviteten, öka antalet skuggträd på gårdarna och bygga upp motståndskraft.
  • Samtidigt förbättras markövervakningen och utbildningen som är fokuserad på markanvändning, i syfte att minska intrång i skyddade områden och skogar med rik biologisk mångfald. Att arbeta med dedikerade företagspartners inom en internationell värdekedja har gjort att man snabbt har kunnat skala upp både socialt ansvarstagande och resultat. Projektet utbildade mer än 2 000 odlare i 36 samhällen, vilket ledde till 6 000 hektar Rainforest Alliance-certifierad odlingsmark inom ett landskap på 27 000 hektar. Mer än 20 000 skuggträd planterades, vilket, tillsammans med andra klimatsmarta åtgärder, förväntas att binda uppskattningsvis 140 000 ton koldioxidekvivalenter över en 20-årsperiod.
  • Arbetet med att validera dessa netto-utsläppsminskningar mot Climate, Community & Biodiversity Standards genererar kolkrediter som kan ge lokala samhällen ett extra incitament för att bevara och återställa en vegetation på sina odlingar. Kolkrediterna kan de sedan sälja till personer eller företag som vill kompensera för sina egna koldioxidutsläpp.

Läs hela rapporten här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.