Skutta in den 29 februari med dessa 14 grodfakta

Gif med groda som hoppar

Var fjärde år upplever människor världen över samma händelse… Nej, inte OS eller fotbolls-VM – skottåret. Solsystemet och den Gregorianska kalendern är något osynkade, så för att göra en lång historia kort, har man lagt till en extra februaridag vart fjärde år. Detta hjälper vår klocka och våra kalendrar att synka med jorden och dess årstider. För att fira skottåret – och hjälpa dig att ”skutta till det” på denna bonusdag – kommer här fjorton fakta om tre olika skogslevande grodarter:

rödögd trägroda
Rödögd trägroda.

Den rödögda trägrodan:

 1. Eftersom det är en indikatorart är den rödögda trägrodan Rainforest Alliances maskot. I ett ekosystem kan denna arts närvaro, eller brist på närvaro, berätta för människor om hur det står till med miljön i området.
 1. Deras stora röda ögon är inte bara gulliga – de är faktiskt en försvarsmekanism! Dess chockartat ljusa färg kan paralysera rovdjur och ger grodan några extra sekunder att fly faran.
 1. Den rödögda grodans kropp är normalt ljust limegrön, men den kan växla till mörkgrön eller till och med rödbrun, beroende på humör!
 1. Den är en köttätande art som främst äter insekter, men den har ibland setts livnära sig på mindre grodor!
 1. Dess koppliknande fötter gör arten till en skicklig klättrare. Fötterna gör att den kan klänga sig fast vid löv och grenar i regnskogens trädkronor.
Pilgiftsgroda
Pilgiftsgroda.

Pilgiftsgrodan:

 1. Pilgiftsgrodans enda naturliga fiende är en speciell art av ormar – Leimadophis epinephelus – som har utvecklat ett tolerans mot deras gift. Förstörelse av dess livsmiljö är det överlägset största hotet mot pilgiftsgrodan.
 1. Denna art finns i många olika färger – gult, koppar, guld, röd, blå, grön, svart, eller en kombination av dessa!
 1. Dess pråliga färger har ett syfte – det ska varna rovdjur om potentiell fara: huden innehåller ett gift som kan paralysera eller döda. En gyllene pilgiftsgroda innehåller tillräckligt med gift för att döda 10 vuxna människor!
 1. Honan kan lägga mellan 30 och 40 ägg, som efter kläckningen stannar kvar på hennes rygg tills hon hittar en passande vattenkälla där de kan växa. Dessa arter når vanligtvis vuxen storlek inom två eller tre månader.
 1. De flesta groddjur är nattdjur och trädlevande, men pilgiftsgrodorna är oftast en dagaktiv och landlevande art.
glasgroda
Glasgroda.

Glasgrodor:

 1. Glasgrodor har gyllene irisar, men huden på deras magar är genomskinliga, så man kan se deras bultande hjärta och andra vitala organ. Därifrån kommer namnet ’glasgroda’.
 1. Eftersom de är mindre än fem centimeter långa är dessa små varelser svåra att upptäcka.
 1. Glasgrodor kan hittas i fuktiga, bergnära skogar i hela Central- och Sydamerika. En hona lägger allt från 18 till 30 ägg, och hannen vaktar dem, håller dem fuktiga och skyddar dem från rovdjur.

För mer information om Rainforest Alliance och vårt arbete med att skydda sårbara arter och deras livsmiljöer, besök: http://www.rainforest-alliance.org/work/impact/environmental/ecosystems

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.