Klimatsmart jordbruk är räddningen för din choklad

Klimatkarta
Denna karta från CIAT visar hur klimatförändringarna påverkar kakaoodlingar i Ghana.

Du kanske tar din choklad för given. Men faktum är att framtidens kakaoskördar är i fara och att chokladindustrin måste ställa om till klimatsmart jordbruk för att hantera effekterna av stigande temperaturer på kakaoodlingar i många länder.

Martin Noponen, Rainforest Alliance
Martin Noponen. Foto: Marcus Schaefer

Rainforest Alliances klimatchef Martin Noponen säger i en intervju för tidskriften Confectionery News att klimatförändringarna inte ska ignoreras av någon. Flera multinationella chokladproducenter, till exempel Nestlé, Mars och Barry Callebaut, har förstått det och deltog vid klimatmötet i Paris i höstas.

– En mycket större vikt måste läggas på att minska effekterna på småskalig jordbrukarnivå. Miljoner småbrukares försörjning är beroende av det, säger Noponen.

När han besökte Indonesien träffade han småskaliga jordbrukare som hade odlat kakao de senaste 15 åren. Många berättade att deras skördar har halverats eftersom långa perioder av torka följs av perioder med mycket regn.

– Regnen har lett till jordskred och utarmning av matjorden. Det påverkar också blomningen av kakao, säger Martin Noponen till tidningen.

Jäsning och torkning av kakaobönor blir också mycket svårare nu, och bönorna är känsliga för mögel.

– Effekterna är kännbara överallt – samma scenario finns i Elfenbenskusten, Ghana och Ecuador, säger Noponen.

Om temperaturen ökar med 2 grader till år 2050 kommer stora områden i två av världens främsta kakaoodlarländer, Ghana och Elfenbenskusten, inte att vara lämpliga för kakaoodling längre. Detta skrev the International Center for Tropical Agriculture (CIAT) i en artikel i tidskriften Climatic Change 2013. Noponen tror att effekterna kommer att bli svårast i Ghana där mycket av kakaon odlas i monokulturer inte i agroforestry-system där större träd skuggar kakaoodlingen. Dessutom är många av kakaoträden över 30 år gamla – och träden är som mest produktiva när de är mellan 4 och 12 år. Nu har CIAT fått nya data som kan mildra prognosen något.

– Det blir inte fullt så dåligt som man tidigare trodde, men effekterna är fortfarande stora, säger Noponen.

Det finns färre prognoser från Asien och Latinamerika. Rainforest Alliance analyserar för närvarande effekten för världens tredje största kakaoodlare, Indonesien, men har ännu inga färdiga resultat.

Med klimatsmart jordbruk har odlarna stor chans att mildra effekterna av klimatförändringarna. Rainforest Alliances program för klimatsmart jordbruk fokuserar på att intensifiera kakaoproduktionen på ett hållbart sätt. Och det är bråttom. Noponen uppmanar choklad- och kakaoindustrin att skynda på – jorden kan inte vänta.

– Det kommer att kosta mer om de väntar fem år. I så fall kommer kakaoskördarna definitivt att reduceras, säger han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.