Rainforest Alliance ska lyfta kakaoodlares ekonomi

Kakaoodlare från Elfenbenskusten
Kakaoodlaren Adrien Kouadio Koffi med kakaobönor i handen. Foto: Stephen Girasuolo

Merparten av världens kakao odlas av småskaliga jordbrukare i Elfenbenskusten och Ghana. Odlarna står inför många utmaningar och klimatförändringar, dåliga jordbruksmetoder, åldrande kakaoträd är exempel på faktorer som hotar odlarnas ekonomi.

Gamla träd gör att skördarna blir allt sämre för många kakaoodlare i Elfenbenskusten. Med mindre pengar kan odlarna inte göra investeringar, och det leder förr eller senare till en ond cirkel. Tack vare Rainforest Alliances nya, fyraåriga pilotprojekt i Västafrika, the Cocoa Renovation and Rehabilitation Finance Programme, får bönderna krediter eller lån för att kunna föryngra sina odlingar. Det ska leda till ökad ekonomisk utveckling och välstånd i hela regionen.

Initiativet är resultatet av ett samarbete med den kooperativa unionen Ecookim. Alterfin och responsAbility bidrar med långsiktig finansiering av en grupp kakaoodlare som vill plantera nya kakaoträd på sina odlingar för att på så vis öka produktiviteten och förbättra sina livsvillkor. Allt detta behövs för att kakaon ska framställas på ett hållbart sätt, som inte leder till avskogning.

Lyckade investeringslån för renovering och rehabilitering av kakaoodlingar är fullt möjliga utan att bönderna förlorar inkomst, och lånen kan återbetalas tack vare att satsningen leder till ökad produktivitet och inkomster. Vi hoppas att detta initiativ blir det första av många investeringsprogram som har skapats för att öka produktiviteten, stärka producentnäringarna och minska avskogningstrycket inom områden som är både ”bevarandekritiska” och viktiga för globala försörjningskedjor.

Genom detta pilotprojekt kommer Rainforest Alliance arbeta med Ecookim för att:

  • Utbilda kakaoproducenter i de bästa förvaltningsmetoderna inom jordbruk
  • Utbilda kakaoproducenterna i grundläggande kunskap i ekonomi
  • Erbjuda kooperativ utbildning i bästa praxis för kredithantering
  • Övervaka att produktiviteten ökar
  • Övervaka långsiktig återbetalning av lån.

Vi har planer på fler pilotprojekt i Elfenbenskusten och Ghana. För mer information om vårt arbete med hållbar finansiering, besök: http://www.rainforest-alliance.org/work/finance.

Kakaobönor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.