Flower Power: 8 blomfakta inför Alla hjärtans dag

Blomma och arbetare i Colombia

På söndag är det Alla hjärtans dag. Det är möjligt att blommorna du ger till din älskling växte i en regnskog. Men vet du om dessa vackra blommor odlades på bekostnad av ekosystem eller arbetarnas välbefinnande? Vi har gjort en lista över ”Flower Power-fakta” till dig – både allvarlig och rolig. Ha en riktigt fin Alla hjärtans dag!

Blomma och arbetare i Colombia

  • Odlare av blommor och ormbunke har traditionellt använt rikligt med jordbrukskemikalier och eftersom blommorna inte är mat har statliga lagar om användning av bekämpningsmedel inte varit så stränga. En icke-certifierad blomodling eller drivhus använder normalt cirka 50 olika bekämpningsmedel, som kan hota både arbetstagarnas hälsa och dricksvattnet i deras samhällen.
  • Hållbart odlade blommor odlas på Rainforest Alliance-certifierade gårdar i sju olika länder: Mexico, Guatemala, Costa Rica, Colombia, Ecuador, Peru och Kenya.
  • 25 procent av blombuketterna i EU är importerade från Kenya, där blomproduktion är den näst största källan till utländsk valuta, efter te och kaffe.
  • Försäljningen av mörkgröna blad, till exempel ormbunkar, som ofta finns med i buketterna, bidrar med nästan 450 miljoner kronor per år till Costa Rica ekonomi. Rainforest Alliance-certifierade ormbunkar ger jobb åt 6 000 personer som får löner som ligger över medel för människor i regionen.

Design kaffebönor

  • Arabica-kaffeplantor står för cirka 75 procent av världens kaffe och är självbefruktande. Men Robusta-kaffeplantornas vita blommor är beroende av att pollinerande arter som bin. Eftersom många bisamhällen i världen minskar, kan detta innebära en brist på mångfald bland kaffegrödor i framtiden.

Orkidé

  • Vissa orkidéer är lika små som en liten slant när de blommar, medan andras blad kan bli nästan en meter långa. Djupsvart är den enda färg som orkidéer inte finns i och det kan finnas så många som 30 000 olika arter. Många orkidéer har en symbiotisk relation med mykorrhizasvamparna.

hummerkloblomma

  • Hummerkloblommor frodas i neotropiska regnskogar och är faktiskt släkt med bananer. De liknar också ananasväxter, genom att de ger en livsmiljö för många olika arter av små vattenlevande organismer. Dessutom kommer andra varelser som kolibrier och fjärilar och dricker nektar från dess blommor.

Utforska mer om vårt inflytande på blomindustrin genom denna interaktiva karta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.