Ana Elisabeth är kocken som blev samhällsledare

Ana Elisabeth Centeno
Foto: Sergio Izquierdo

Ana Elizabeth Centeno arbetade sig upp från att laga mat åt skogsarbetare till att bli chef för hållbart skogsbruk nära Maya Biosphere-reservatet i Guatemala.

När Ana Elizabeth Centero först fick veta att hennes hemort, som ligger mitt i Maya Biosphere-reservatet i Guatemala, övervägde en skogskoncession, var hon inte alls förtjust i idén. ”Det är mot vår tradition av att leva med icke-timmerprodukter som xate, chiclegummi och kryddpeppar”, säger hon. ”Jag trodde att det skulle bli slutet för skogen som vi känner till den.”

Arton år senare blomstrar både skogen och samhället. Centeno – som blev änka med fyra små barn strax efter att koncessionen beviljades – har med hjälp av sitt arbete i koncessionen kunnat stödja och ge sina barn en utbildning. Hon har också undervisat andra kvinnor i de färdigheter hon själv har fått under sina många år inom hållbart skogsbruk.

1998 var Centero i desperat behov av jobb för att kunna försörja sina fyra barn och tog ett jobb där hon lagade mat åt skogsarbetare. Snart visade hon att hon var kapabel till mycket mer än så, och fick snart i uppdrag att driva träförädlingsbutiken där arbetarna hämtade sina verktyg – en position som i början fick en del att höja på ögonbrynen. ”Männen accepterade mig inte för att jag var sträng. Om du hade sönder ett verktyg, måste du ge mig det gamla innan jag gav dig ett nytt.”

Oberörd av motståndet fortsatte Centeno att arbeta med tillsynen av virkeshantering.

År 2005 presenterade Rainforest Alliance och en miljöorganisation, Asociación de Comunidades Forestales de Petén (ACOFOP), idén om att arbeta med xate, ett palmblad som ofta används i blomsterarrangemang. Centero började hjälpa till i xatebutiken, och blev efter en kort tid föreståndare. ”Jag utbildade 21 kvinnor för att arbeta med xate”, säger hon. ”Först var det inte lätt att övertala makarna att låta deras fruar arbeta, men vi lyckades. Jag är så lycklig att se hur många kvinnor nu kan stoppa lite pengar i sina handväskor för att köpa vad de vill ha”, säger hon. ”Jag finner det tillfredsställande att alla dessa arbetare, som tidigare brukade åka in till varuhusen i grannkommunen San Benito för att arbeta, nu stannar här i vårt samhälle.”

Centero, som nu förvaltar sociala förmåner för sitt samhälle, ger koncessionen äran för de många förbättringarna. Pengarna som kollektivet har tjänat in har gett stipendier till 30 ungdomar som läser på teknisk skola eller universitet. ”Vi har till och med tagit över statens ansvar att betala lärarna i skolan så att de kan ge första hjälpen”, sade hon. ”Med de pengar vi har tjänat, har vi även räddat liv. En flicka blev biten av en giftig bothrops atrox-orm, och med de medel vi hade i gemenskapen, vi kunde få ett fordon för att transportera henne snabbt till centrum för behandling.”

Allra viktigast för Centero är att skogskoncessionen har bidragit till att göra hennes barns liv bättre. ”Jag ville inte att de skulle få lida som jag gjort”, säger hon. ”Jag hade möjlighet att ge dem en utbildning, helt och hållet tack vare mitt arbete med koncessionen. Nu är de anställda i grannstaden. Jag kan säga att jag fullbordade min roll som kvinna och mor eftersom jag fick möjlighet att försörja mina barn.

 

Här finns också en intervjufilm med Ana Elisabeth Centeno (på spanska).

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.