Folket i Tres Islas arbetar långsiktigt för att bevara regnskogen

 

Båt på floden Tambopata.
Båt på floden Tambopata. Foto: Katy Puga

I Amazonas, som sträcker sig över en yta på över 5 miljoner kvadratkilometer i Sydamerika, finns mer än 10 procent av jordens biologiska mångfald. Där lever också mer än 350 olika ursprungsbefolkningar.

I november 2015 höll Mark Moroge, senior manager vid Rainforest Alliances projekt för hållbara landskap, ett webinarium med titeln Bevara Andiska Amazonas: En studie av ursprungsgemenskaperna i Madre de Dios, Peru. Detta arbete är en del av ICAA, the Initiative for Conservation in the Andean Amazon (Initiativet för bevarande i Andiska Amazonas) – ett långsiktigt regionalt program skapat av USAID, United States Agency for International Development (USA:s agentur för internationell utveckling). Programmet sammanför mer än 30 lokala och internationella partnerorganisationer för bevarandet av biomerna (vegetationsområdena) i Ecuador, Colombia och Peru.

Projektet involverar sex samhällen i den sydöstra delen av Peru – en plats som också lever under ett starkt hot om avskogning. Gruvnäring, olaglig skogsavverkning och småskalig jordbruksexpansion driver avskogningen. Det hotar i sin tur sammanhållningen och försörjningsmöjligheterna för lokalbefolkningen. Men i dessa sex samhällen, varav ett är Tres Islas som stod i fokus för Moroges webinarium – har folket framgångsrikt etablerat långsiktiga planer för naturresursförvaltning. Tres Islas etablerade och fick rättsligt godkännande för en rad olika förvaltningsplaner – för virke, för paranötter och andra skogsprodukter – och de har avsatt drygt 20 procent av sina 30 000 hektar för bevarande.

Efter webinariet hade deltagarna flera frågor. Vi publicerar tre av dem på svenska. En längre engelsk text kan läsas här.

Mark Moroge.
Mark Moroge.

Fråga: Är detta ett exempel på ett ursprungssamhälle som lyckas enbart tack vare hjälp utifrån? Eller har denna modell som den tillämpats i Tres Islas börjat påverka andra omgivande samhällen? När ska ni replikera och skala upp verksamheten?

Svar: Replikering och uppskalning är något som vi på Rainforest Alliance begrundar mycket i dessa dagar, och jag tror att många folk i regionen gör detsamma. Det finns många mekanismer för uppskalning, från marknadstillgång till politiska incitament för att arbeta med rätt människor. Nationella och internationella köpare som vill se mer av dessa produkter på marknaden är ett annat starkt incitament. Dessutom har regeringar en stark roll att spela här – till exempel genom att göra det lättare för samhällen att skörda och sälja produkter lagligt och kunna göra det ekonomiskt hållbart. Även här handlar det om att arbeta med rätt människor. Det finns några riktigt starka skogsorganisationer och inhemska organisationer i allmänhet, både i Madre de Dios och över hela Peru. Genom att arbeta med dessa, som har mandat att skala upp och redan är nyckelpartners i detta arbete – hoppas vi att verksamheten kan få fler ben i framtiden.

Fråga: Finns det potentiella negativa effekter med uppskalning?

Svar: Som i alla affärer kommer det alltid att finnas risker, och dessa kan få negativa konsekvenser. Dessa samhällen försöker mildra riskerna idag genom att ha en mycket tydlig långsiktig vision och plan. Den går ut på att utveckla sin egna lokala organisatoriska och politiska kapacitet för att försäkra sig om att systemen finns på plats för att främja öppenhet, ansvarstagande och deltagande. Så även om det finns risker med detta arbete har verkliga framsteg visat hur ursprungsssamhällen blir mer kapabla att mildra dem.

Det är viktigt att ha i åtanke att det finns många andra risker med att inte att chansen för den här sortens hållbar, diversifierad skogsbaserad ekonomi: att den olagliga avverkningen och utvinningen av guld och virke från infödda samhällen fortsätter.

Fråga: Finns det behov för dessa samhällen att ha någon sorts utbildningsprogram för praktiska affärskunskaper, och om ja – hur ska det arrangeras?

Svar: Absolut. Det finns ett kritiskt behov av detta. De bör lära sig grundläggande bokföring och att förstå hur mycket det kostar att förbättra lönsamheten, liksom mer komplicerade frågor kring att producera en affärsplan och ha en marknadsföringsstrategi. En annan viktig kunskap är att ha kapaciteten för att delta på lokala, regionala och nationella mässor, ta kontakt med gourmetrestauranger i Cusco, och kunna sälja sina produkter.

En viktig lokal allierad är AGROBANCO, Glesbygdsbank. De har de senaste åren blivit mer intresserade av att tillhandahålla finansiering för ursamhällen, och vi har diskuterat med dem hur vi ska nå större antal infödda samhällen. Tres Islas och andra har visat att med lite utbildning och vägledning kan infödda samhällen framgångsrikt komma åt och snabbt återbetala lån och krediter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.