Skogarna skriver årets nyårslöften

happy-new-yearfrom-all-of-us

Välkommen till 2016! Julen är över, men varför inte ta de bästa delarna av den med oss till det nya året? Skulle vi inte alla må bättre om glädjen i att ge genomsyrade varenda dag under 2016?

På tal om att ge – låt oss tala om skogarna. Skogarna ger mänskligheten så mycket: de renar luften, lagrar koldioxid, ger livsmiljöer för vilda djur, skyddar den värdefulla biologiska mångfalden, och fungerar som en källa av hållbara försörjningsmöjligheter för skogslevande samhällen runt om i världen, för att bara nämna några. Men vad har skogarna fått i gengäld? Avskogning, förstörelse, och inte tillräckligt med löften om att människorna kommer att förändra situationen.

Här är en lista över nyårslöften med en ny twist, baserad på klassiska löften. Dessa har skrivits av skogarna själva, riktade till individer och organisationer.

Kvinna vid stort träd.

  1. Tillbringa mer tid med oss: Snälla, tillbringa mer tid med oss skogar! Ta en promenad eller vandra genom en av oss. Det finns inget som går upp mot det lugn och den friska luft som vi skogar kan erbjuda dig.Arbetare i skog
  2. Skaffa ett nytt jobb: Hjälp mig att hjälpa dig! När du stödjer Rainforest Alliance arbete ger det långsiktigt verkan. I många delar av världen finns samfällighetsskogar som är en fungerande lösning mot avskogning och för försörjning. Om människorna som lever nära skogarna kan leva hållbart, blir det en win-win-situation för alla inblandade. Vill du ha ett exempel på hur denna process lyckas? Kolla hur det fungerar i Maya Biosphere Reserve i Petén, Guatemala.Nedbränd skog
  3. Sluta röka. Samhällen och industrier i skogsregioner behöver inte – och bör inte – förlita sig på svedjebruk! Ett träd kan räcka långt när det gäller att försörja sig och att göra det på ett hållbart sätt.Man med tröja där det står "Fight deforestation"
  4. Bli fri från dina skulder – trädskulder alltså: Med färre träd runt dig, är det färre chanser att lagra koldioxid. När koldioxiden inte har något träd att gå till släpps den ut i luften och atmosfären, och ju mer koldioxid, desto större blir mänsklighetens ”trädskuld”, vilket förvärrar klimatförändringarna. Och du håller säkert med att vi alla behöver undvika klimatförändringar! De orsakar massiv förödelse världen över, på så många olika sätt. Skogar kan vara en del av lösningen –om vi tillåts att vara kvar, alltså. Så snälla, hugg inte ner oss – människor behöver oss för att lagra koldioxid och slippa ”trädskuld”.Kanotister i regnskog.
  5. Res till nya platser: Är det grått, kallt eller blött hos dig? Är det allt på en gång? Om du svarar ja, är det hög tid för dig att planera en semester för att besöka mina kusiner i tropikerna! Det finns också många fina Rainforest Alliance-certifierade hotell att välja mellan och du kan förmodligen behöva lite avkoppling. Börja dröm om palmer som svajar i brisen, hänförande solnedgångar på stranden, soliga stunder då du lagrar D-vitamin, och naturligtvis – mycket tid att kommunicera med mina regnskogskusiner medan du går under skogstaket. Du kanske har turen att få syn på en vrålapa eller en macawpapegoja!Årsringar på träd.
  6. Åldras med grace, men ha ett ungt hjärta. Du vet kanske inte att vi träd skapar nya celler varje år i form av koncentriska ringar under barken. Dessa celler blir en del av vår stam i form av synbara ”ringar” som skapas varje år och gör det möjligt att räkna ut trädets tillväxt – och ålder! Varje ring representerar ett år, och ju äldre vi blir, desto tätare blir vår yttre bark. Hur som helst, se detta som en uppmuntran även för dig. dessa koncentriska cirklar kan representera vår ålder, och även om vi är lite kompakta skulle vi bli glada om du tog del av lite av vår visdom och det vi kan erbjuda.

Dina nyårslöften kan få en extra skjuts av de senaste löftena från klimatmötet i Paris för att sätta globalt fokus på skogarnas värde. Vi ser fram emot att se den nya överenskommelsen förverkligas i handling – under 2016 och framåt.

För mer information om Rainforest Alliance, besök www.Rainforest-Alliance.org.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.