Så lämnar du ett mindre ekologiskt avtryck på resan

Havet vid Phi Phi, Thailand + båt.
Havet vid Phi Phi, Thailand. Foto: Rainforest Alliance

Planerar du en resa i vinter och vill göra den så miljövänlig som möjligt? Med nästan en miljard resenärer som kuskar runt i världen varje år, är det viktigare än någonsin att vi alla gör vad vi kan för att lämna ett mindre ekologiskt fotavtryck. Vi har sammanställt några tips som hjälper dig att ha så roligt som möjligt med minsta möjliga planering.

 • Bo på certifierade hållbara hotell eller andra boenden. Det är lätt för alla företag att skaffa ”gröna meriter”. Kolla gärna vår nya gröna reseguide till certifierade hållbara hotell och stugor i Latinamerika och Karibien – den visar hur du skonar lokalsamhällen, vattendrag och mark under din resa.
 • Boka ansvarsfulla guideturer. Det finns gott om researrangörer som är engagerade i hållbarhet. För resor i Latinamerika, kolla in den här listan med researrangörer som arbetar med Rainforest Alliance.
 • Boka non-stop-flygningar. Flygplan genererar en betydande andel av sina utsläpp under start och landning, så non-stop-flygningar är det bästa sättet (dessutom är de mindre ansträngande för dig).
 • Välj bränslesnåla flygplan. Boeing 777, Boeing787 och Airbus 345 anses vara bland de bästa valen för ansvarsfullt resande.
 • Packa lätt. Tunga flygplan förbränner mer bränsle. Mer bränsle innebär fler utsläpp. Din individuella effekt kan vara liten, men vi kan göra en skillnad tillsammans om detta blir normen.
 • Packa smart. Du vet de söta reseförpackningarna med schampo, balsam, solkräm och andra toalettartiklar? Skippa dem. Var och en av dessa små plastflaskor kommer att hamna i en deponi efter bara några dagars användning. Köp i stället en enda uppsättning av tomma förpackningar och återanvänd dem när du reser. Och om ditt hotell erbjuder mini-toalettartiklar, lämna dem till nästa gäst. Ju färre produkter som används, desto färre köps och det blir färre plastbitar i deponierna.
 • Nej till mikropärlor. Undvik produkter som innehåller mikropärlor, vilket förekommer i vissa tandkrämer, peeling, kroppsrengöring och mjällschampo. Dessa små plastpärlor slinker igenom alla typer av filtreringssystem och hamnar i vattendrag och i havet, där hungriga fiskar slukar dem och inför giftiga partiklar i livsmedelskedjan.
 • Mingla när du förflyttar dig. Försök att undvika taxibilar, och om du hyr en bil, hyr en hybrid. Men gå, cykla eller ta kollektivtrafik när möjligheten finns. Dessa är alla bra sätt att fördjupa dig i lokalsamhället, vilket ger en rikare reseupplevelse.
 • Köp lokalt och klokt. Att köpa lokalt odlad mat och souvenirer från lokala bönder och hantverkare är ett bra sätt att stödja det omgivande samhället. Men var noga med att aldrig köpa något som tillverkats av en utrotningshotad art eller växt: fjädrar, ben och pälsvaror bör alla undvikas.
 • Ta en bild, men inga souvenirer. Det finns ingen bättre plats för ett underbart snäckskal eller en vacker sten än just där du hittade det. Kom ihåg att en miljard människor reser varje år om bara en liten andel av dem håvade en naturlig souvenir eller två, skulle den totala skadan vara enorm.
 • Vattenflaskor. Behöver vi säga det igen? Här kommer det: Ta din egen återanvändbara vattenflaska som inte är i plast. Om du reser till en plats med osäkert kranvatten, överväg att köpa ett litet filter, eller minimera din plastanvändning genom att köpa stora dunkar och fyll din egen flaska innan du åker ut på dagsturer.
 • Skräp in, skräp ut. Om du gör naturvandringar eller tillbringar tid på en orörd strand – glöm inte att plocka upp efter dig. Även biologiskt nedbrytbart material, såsom bananskal och persikokärnor, kan orsaka miljöskador eftersom naturen helt enkelt inte hinner bryta ner den mängd avfall som resenärer lämnar efter sig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.