Klimatförändringarnas ansikten – del två

collage av bilder på människor.

I den andra delen av vår serie om klimatförändringarnas ansikten möter vi ytterligare några bönder och arbetare som dagligen utmanas av klimatförändringarnas verklighet. Läs första delen här.

Skolbarn i Mosquitia, Honduras.
Skolbarn i Mosquitia, Honduras.

Dagens barn kommer att ansvara för planeten i morgon, så vårt arbete med lärare i Latinamerika är avgörande för att sprida vidare information om hur man hanterar jordens naturresurser på ett ansvarsfullt sätt. Marleny Gómez Pérez, lärare i Petén, Guatemala, säger: ”Rainforest Alliance har gett oss lärare de verktyg vi behöver för att få eleverna att bättre förstå betydelsen av att värna om miljön, med målet att skydda och bevara våra naturresurser.”

I Chiapas i Mexiko arbetar Rainforest Alliance också med landsbygdslärare för att undervisa barn om klimatförändringarna och att sprida kunskap om de skadliga effekterna av den okontrollerade avskogningen. En del av vårt arbete med utbildning går ut på att utbilda innovativa lokala lärare, varav många kommer på kreativa sätt att integrera dessa frågor i studenternas läroplan.

Eva Llanes, kakaoodlare i San Juan de Cheni, Peru.
Eva Llanes, kakaoodlare i San Juan de Cheni, Peru.

Delar av Andinska Amazonas regnskogar i Colombia, Ecuador och Peru ligger i Net-Zero Deforestation-zoner (NZDZ). NZDZ-projektet hjälper jordbruks- och skogsberoende samhällen i regionen att motverka sådant som leder till stora klimatförändringar, såsom avskogning och skogsförstörelse. De förbättrar också kol lagren, genom hållbar förvaltning av gårdar och skogsmark. Dessutom syftar projektet till att säkerställa att de lokala samhällena gynnas ekonomiskt, via statliga program och initiativ från den privata sektorn som belönar dem för klimattjänster som tillhandahålls av deras hållbart förvaltade mark. Om sitt arbete med att odla hållbar kakao säger den peruanska bonden Eva Llanes San Juan de Cheni: ”Som kvinna känner jag att jag har åstadkommit något och att jag kan vara ett föredöme för de andra … Jag är också en förebild för mina barn, så att de fortsätter åt samma håll.”

Seevali Mudannayake
Seevali Mudannayake, gruppchef vid Strathspeyområdet i Sri Lanka.

Att odla och skörda te kan innebära utmaningar, men med tiden kan en certifiering leda till många positiva effekter. Te är en av Sri Lankas viktigaste exporter och Seevali Mudannayake, gruppchef vid de Rainforest Alliance-certifierade odlingarna Strathspey, har lärt sig yrket från grunden, efter att för många år sedan ha börjat som lärling. Seevali säger: ”Certifieringen kommer att bli ett bevis på att gården arbetar med goda jordbruksmetoder och visar vägen till ett mer hållbart jordbruk … Kanske kan det också vara en inspiration för andra jordbrukare att arbeta på mer miljövänliga sätt.” Hållbarhetsresan är pågående, och chansen att inspirera till förändring och bidra till att mildra miljöpåverkan är något värdefullt som vi måste ta till vara.

Christiana Adusei, kakaoodlare i New Agogo, Ghana.
Christiana Adusei, kakaoodlare i New Agogo, Ghana.

Rainforest Alliance arbetar i Ghana med att implementera samfällighetsskogar på landskapsnivå i ett område som sträcker sig över 60 000 tunnland. I dag har mer än 20 000 skuggträdplantor planterats och mer än 2 000 bönder har utbildats i SAN:s klimatprogram. Det har resulterat i 15 000 tunnland hållbart förvaltad, Rainforest Alliance-certifierad jordbruksmark. Genom klimatsmarta metoder, som främjar återbeskogning och förbättrar kollagren för jordbruket, kan Christiana Adusei och andra bönder som hon förväntas binda uppskattningsvis 140 000 ton kol över 20 års tid.

För mer information om Rainforest Alliance arbete med klimatsmart jordbruk, besök http://www.rainforest-alliance.org/work/climate/climate-smart-agriculture

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.