Klimatförändringarnas ansikten – del ett

collage av bilder på människor.

Vilka är bönderna, företagarna och arbetarna som dagligen för en kamp mot klimatförändringar i form av omväxlande torka och översvämningar? Här berättar några av dem om livet på Rainforest Alliance-certifierade gårdar. Del 1 av 2.

Jasmin Lira, bananodlare, med sin son.
Jasmin Lira arbetar på en bananodling på Costa Rica.

Jasmina Lira arbetar på Finca Santa Marta, en Rainforest Alliance-certifierad bananodling i Limón på Costa Ricas kust mot Karibiska havet. I många år var bananindustrin i Latinamerika synonym med avskogning, föroreningar och dåliga arbetsvillkor. Men på Finca Santa Marta skyddas jord och vattendrag och odlingen stöder den lokala vårdcentralen och skolan. Ingen avskogning är tillåten eftersom odlingen följer Rainforest Alliance åtagande att mildra effekterna av klimatförändringarna.

Vida Tsatso Boaful, kakaoodlare i Assin North, Ghana.
Vida Tsatso Boaful, kakaoodlare i Assin North, Ghana.

Som en del av vårt klimatarbete i Ghana har Rainforest Alliance börjat arrangera lärarutbildning och pedagogiska verkstäder inom ämnen som kolcykeln och den roll som träden spelar i klimatförändringarna. Det är lärdomar som lärare sedan kan föra vidare till sina elever. Vida Tsatso Boaful, en småbrukande kakaoodlare i Ghana, är mycket nöjd med de resultat hon har haft sedan hennes gård uppnådde certifiering. Effekterna av klimatsmart jordbruk har blivit avgörande för småbrukare som Vida. Hon säger: ”Jag har nu insett att det fanns många saker som vi brukade göra som påverkar våra liv och miljön … Sedan jag började samarbeta med Rainforest Alliance har min kakaoavkastning ökat från cirka tre säckar per tunnland till cirka 10.”

Laeticia Mukandahiro och Reverien Ngiabanzi.
Laeticia Mukandahiro och Reverien Ngiabanzi, ansvariga för kvalitetskontroll vid KZ Noir Coffee.

En av kaffeföretaget KZ Noirs dotterbolag, Karengera Coffee Company, och de småskaliga gårdar som levererar kaffe till dem, blev de första kaffeodlarna i Rwanda som uppnådde Rainforest Alliance-certifiering under 2013. Gilbert Gatali, chef för KZ Noir, säger: ”Eftersom det mestadels är småbrukare med mycket små träd, kan jordbrukarna ge mycket mer vård till gårdarna. Folk här har möjlighet att ta lite mer tid för kvalitet, till skillnad från ett stort företag som bara trycker på knappar.”

För några årtionden sedan var kaffegårdar nästan omöjliga att skilja från den omgivande skogen. Traditionella kaffeodlingsmetoder är beroende av skugga från trädkronorna, vilka också skyddar djurliv, fåglar och kaffebönornas kvalitet. Men på 1970-talet infördes en hybrid-kaffeplanta som kräver jordbrukskemikalier och full solexponering för att växa. Det ledde till att många bönder högg ner skogar och övergav de traditionella jordbruksmetoderna. På Rainforest Alliance-certifierade gårdarna uppmuntras jordbrukarna att arbeta med skogen i stället för mot den, samt att minimera utsläpp och användning av bekämpningsmedel. Gilbert anser att ”ju mer vi kan få folk att tänka på hållbart kaffe, desto bättre kommer vi alla att ha det i slutändan.”

För mer information om Rainforest Alliance arbete med klimatsmart jordbruk, besök http://www.rainforest-alliance.org/work/climate/climate-smart-agriculture

 

En reaktion till “Klimatförändringarnas ansikten – del ett

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.