Hållbar palmolja: en vänskaplig uppgörelse för naturen och människorna

Palmoljefrukter
Palmoljefrukter.

För att ta itu med dagens miljö- och klimatfrågor och de ökande kraven från allt mer miljömedvetna och socialt engagerade konsumenter, söker fler och fler företag lösningar för att göra sina leveranskedjor hållbara.

Den kraftigt ökande användningen av palmolja de senaste 20 åren har lett till exempellös skogsavverkning, i synnerhet i Sydostasien. Förstörelsen av tropiska skogar har lett till att vi förlorat en rik och värdefull biologisk mångfald och till att lokalsamhällen förlorar sina marker.

Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) grundades 2003 och sammanför tillverkare och distributörer av palmolja, forskare och icke-statliga organisationer. RSPO introducerade sin certifiering 2011 som en försäkran till köpare av palmoljeprodukter om att standarden på produktionen är hållbar. Certifiering av palmolja skyddar skogar och natur med högt bevarandevärde, samt lokalbefolkningens rättigheter. RSPO är långt ifrån perfekt, men deras certifiering är ett välkommet första steg. De har fortfarande en lång väg kvar för att utveckla sina hållbarhetskriterier, bland annat skyddet för alla torvmarker och sekundära skogar stärkas. Det är frågor som för närvarande inte beaktas. Rainforest Alliance har, tillsammans med andra icke-statliga organisationer, deltagit i RSPO för att främja den här sortens produktionskriterier.

Även Rainforest Alliance certifierar palmolja. Cirka 56 000 hektar palmplantager är Rainforest Alliance-certifierade, främst i Latinamerika. Det innebär att skogar, vilda djur och livet i många lokalsamhällen skyddas. Sammanslutningar av små producenter är för närvarande under utbildning och på väg mot certifiering i Afrika och Asien.

Tiden rinner snart ut eftersom palmoljeproduktion fortsätter driva den globala avskogningen, vilket bidrar till den globala uppvärmningen. Det är ett måste att stoppa dess förödande inverkan på planeten genom att omvandla produktionsmetoder så att de blir hållbara och inte orsakar skogsskövling.

I augusti 2015 offentliggjorde Consumer Goods Forum (CGF) de första riktlinjerna för att köpa in hållbar palmolja. Detta offentliga dokument är ett viktigt steg för att uppmuntra producenter till att minska avskogningen senast 2020, och att ge konsumenterna möjlighet att göra mer ansvarsfulla val. För närvarande produceras ca 20 procent av världens palmolja på certifierade odlingar, ändå är det svårt att hitta köpare, bara hälften av all certifierad palmolja säljs som certifierad.

CGF erkänner Rainforest Alliance som ett oberoende tredjepartscertifieringsprogram, som företagen kan arbeta med för att skapa program som kan hjälpa till att stoppa avskogningen.

Rainforest Alliance har arbetat med palmoljeproducenter och industrin sedan 2008 för att stödja en omställning av marknaden mot en hållbart producerad palmolja, som är fullt spårbar och följer den högsta SAN-standarden.

Läs mer om vårt arbete för ett hållbart palmoljeprogram.

 

 

 

 

2 reaktioner till “Hållbar palmolja: en vänskaplig uppgörelse för naturen och människorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.