Skogarna bevaras med lokalsamhällens hjälp

Kvinna sorterar palmblad.
Judith Maricela Barillas sorterar palmblad på en uppsamlingscental i Peten, Guatemala. Foto: Sergio Izquierdo

Att låta lokala samhällen själva sköta sin skogsförvaltning har blivit allt vanligare i utvecklingsländerna. I dag är uppemot 30 procent av skogarna i tropikerna lokalt styrda. Majoriteten av dessa samhällen ligger i Latinamerika, men det börjar också bli vanligare i Afrika och Asien. Decentralisering av rättigheter tar olika former i olika länder.

Det finns många anledningar till att vara optimistisk. Samfällighetsskog har allt oftare visat sig vara ett minst lika effektivt skogsskydd som reservat. Det är också tydligt att lokalt förvaltade och brukade skogar kan driva den ekonomiska utvecklingen framåt. Däremot ökar risken för skogsskövling om lokalbefolkningen saknar förmågan att försvara sina rättigheter.

Rainforest Alliance samarbetar med samfällighetsskogar som ägs av allt från urbefolkningar till små och medelstora företag – från småskaliga odlingar i tempererade zoner till stora, kollektivt ägda tropiska skogar. Vår strategi är att förbättra resultatet för hållbara, lokalt baserade skogsbruk och skogsföretag och att bygga kapaciteten hos lokala aktörer och institutioner, samtidigt som de många mål som samfällighetsskogar normalt har respekteras. Arbetet kan till exempel handla om att stödja samhällen att införa hållbart skogsbruk, öka de lokala företagens konkurrenskraft och förbättra tillgången till finansiering och ansvarsfulla marknader.

Här är några av länderna där Rainforest Alliance arbetar med samfällighetsskogar:

  • Mesoamerika, där länder som Mexiko och Guatemala ingår, är globalt ledande inom utvecklingen av skogbrukssamhällen. Där är rätten till naturskogar mer allmänt erkänd än i andra delar av tropikerna, men det finns alltjämt flera hot mot landets modell.
  • I Amazonbäckenet sker en snabb utveckling av samfällighetsskogsbruk.
  • Inom Kongobäckenet erkänner vissa länder lokala rättigheter till skogarna medan andra har börjat överlåta kontrollen. Men det finns fortfarande länder som inte alls erkänner gemensamma rättigheter till skogsförvaltningen. Fokus för vårt arbete ligger i Kamerun, där samhällen har haft laglig rätt till naturskogar i mer än 20 år, men där framstegen har bromsats av begränsad kapacitet till att utöva rättigheter till skogsförvaltning.
  • Sydostasien är en mångskiftande region där erkännandet av lokala rättigheter har kommit olika långt, men där utvecklingen mot decentralisering är på uppgång. Vi arbetar bland annat i Laos, Myanmar och Indonesien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.