GuateCarbon stöttar skogssamhällen

Tikals nationalpark
Foto taget med en drönare på Tikals skyddade område.
Foto: Sergio Izquierdo

Projektet GuateCarbon är ett samarbete mellan Guatemalas regering och skogskoncessioner i det skyddade området Maya biosfärområde. Genom att låta lokalbefolkningen bli jämlika samarbetspartners har GuateCarbon blivit både ett socialt och skogsbevarande program.

I hjärtat av Mesoamerikas näst största tropiska skog ligger Maya biosfärområde (MBR) som är rik på biologisk mångfald och kulturell historia. Området etablerades av Guatemalas regering 1990 och sträcker sig över 2.1 miljoner hektar land. Det är hem för jaguarer, pumor, pantrar, apor och arapapegojor, liksom för många sällsynta trädslag och fina lövträn. Det är också känt för sina uråldriga kulturskatter, bland annat den världsberömda arkeologiska platsen Tikal.

Trots att dessa värdefulla naturresurser är skyddade räcker det inte för att försäkra deras överlevnad på lång sikt. Reservatet har blivit erkänt av UNESCO för sitt sätt att balansera bevarande med hållbar socioekonomisk utveckling, men ändå är skogsområdet i fara. Olaglig boskapsskötsel, bränder som anlagts för att göra plats för jordbruk, jägare och andra oreglerade aktiviteter utgör märkbara utmaningar för Guatemalas regering och lokalbefolkningen.

Vrålapa. Foto: Sergio Izguierdo
Vrålapa. Foto: Sergio Izguierdo

The GuateCarbon forest carbon project (ungefär skogs- och kolprojektet) sköts i samarbete mellan Guatemalas regering och gemensamma skogskoncessioner, med stöd från internationella organisationer, bland andra Rainforest Alliance. Syftet med projektet är att minska avskogningen i MBR genom att utveckla och förstärka hållbara aktiviteter i reservatet. Man tar vara på kraften i den växande internationella handeln med utsläppsrätter för att få ekonomiska incitament till att fortsätta med bevarandet.

Under det sena 1990-talet och tidiga 2000-talet beviljade Guatemalas regering 12 samhällsbaserade organisationer och två privata företag att bedriva småskaligt hållbart skogsbruk inom en del av reservatet. Skogsbruket har blivit certifierat enligt FSC:s hållbarhetsstandard och koncessionshavarna har visat sig vara exceptionella skogsvårdare. I områden som är FSC-certifierade har skogsavverkningen legat på nästan noll de senaste 14 åren, att jämföra med att avskogningen i hela MBR ligger på 1,2 procent.

Trädmätning. Foto: Charlie Watson
Trädmätning. Foto: Charlie Watson

GuateCarbon är byggt utifrån det internationella ramverket REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation). De som arbetar inom GuateCarbon har möjlighet att sälja koldioxidkrediter som motsvarar de växthusgaser som de har undvikit att släppa ut tack vare sin hållbara skötsel av nära 800 000 hektar skog. För att kvalificera sig för dessa koldioxidkrediter måste projektet följa en rad strikta krav när det gäller organisation, teknik och finanser.

En viktig del är att människor som lever i och nära reservatet har möjlighet att bli jämlika samarbetspartners i arbetet med att hantera och få tillgång till skogens sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelar.

GuateCarbon har fått mycket uppmärksamhet internationellt, vilket gynnar hela Guatemala.

”Det riktigt innovativa med det här är att det både är ett socialt och bevarande program”, säger Sergio Guzmán, chef inom ett GuateCarbonprojekt. ”Det skapar ett föredömligt samarbete mellan regeringen och lokalsamhällena.”

Läs hela rapporten här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.