Sengångarna är beroende av skogarna

sloth hang-2I lördags var det Internationella sengångardagen. Dessa långsamma däggdjur som äter specialkost kan se ut som om de inte har ett bekymmer i världen, men sengångare är faktiskt i ständig fara på grund av rovdjur och avskogning.

Det finns dagar för allt nu för tiden, ofta för att väcka medvetenhet om hotade arter. De söta sengångarna med sina till synes leende ansikten har många beundrare. De är också ett av jordens långsammaste djur, vilket gör dem till ett lätt mål för rovdjur som jaguarer och andra stora kattdjur, samt för jägare. De är också i riskzonen när skogarna skövlas och deras naturliga livsmiljöer försvinner.

three-toed-sloth

Bradypus variegatus, eller tretåig sengångare, påminner till storleken om en typisk huskatt. Fullvuxna väger de vanligen knappt fem kilo. På bak- och framtassarna har de tre böjda klor som hjälper dem att haka fast i träd. De går vanligtvis bara ner till marken någon gång i veckan och de älskar att hänga upp och ner. I vilt tillstånd kan denna art finnas i Central- och Sydamerikas tropiska skogar. De har långa ben och kan simma, men har desto svårare för att gå. Intressant nog kan de rotera huvudet 90 grader.

Manliga sengångare har oftast en gul eller orange lapp mellan sina axlar. I övrigt är pälsen ljusbrun. Båda könen har ibland en blå eller grön nyans på grund av alger. Detta hjälper dem att kamouflera sig. Eftersom de har långsam ämnesomsättning kan det ta upp till en månad för dem att smälta en enda måltid. Delvis på grund av sitt behov av ”specialkost” har de svårt att anpassa sig till att leva i fångenskap.

 

År 2014 förlorade jorden 45 miljoner hektar skog. Rainforest Alliance kräver noll avskogning och ökad hållbarhet i företagens skogs- och jordbruksförsörjningskedjor. Så när du handlar – välj varor som bär Rainforest Alliance och FSC:s sigill – och öka därmed livschanserna för sengångarna.

sloth ground

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.