Lärare i Guatemala odlar en ny generation miljövårdare

guate-3lesbia-gualip-teacher-thumbnail

När skolläraren Lesbia Gualip ställer en mattefråga till sina elever, börjar eleverna att prata om träd och bevarande. För Gualip är det något bra: ”Det är då jag inser att de förstår hur viktig naturen, vår miljö, träd och djur är”, säger Gualip.

Det är ingen tillfällighet att Gualips studenter tänker på miljön under mattelektionerna.

”Rainforest Alliance ger oss verktyg för att integrera miljöutbildning i våra vanliga lektioner, så att vi kan relatera det till matematik, litteratur och konst. På så sätt kan eleverna lära sig om dessa saker dagligen”, förklarar hon.

För Gualip, som är född och uppvuxen i den tropiska staden El Porvenir, där det finns många sällsynta fjärilar och fåglar, är det av största vikt att lära unga människor om bevarande. El Porvenir ligger i Maya bisofärområde, bara några kilometer från den berömda arkeologiska skatten Tikal och ett stenkast från regnskogen. Rainforest Alliance har arbetat i regionen sedan 1980-talet för att bevara regnskogen. Läs mer om effekterna av det arbetet här. I samhällen som El Porvenir respekteras lärare som ledare och blir betrodda som rådgivare, vilket sätter Gualip i en bra position för att kunna forma nästa generation av lokala miljöaktivister.

Gualip säger att hon och hennes kollegor uppskattar att lära sig nya pedagogiska metoder. Men ”vi gillar verkligen att Rainforest Alliance läroplan ger en hel del praktiska aktiviteter”. Exempel på sådana aktiviteter är att mäta nederbörd, göra konst av naturliga material eller skapa en köksträdgård. När Gualip har varit på en av Rainforest Alliance utbildningar samlar hon sina lärarkollegor från El Porvenir och närliggande samhällen för att dela sin nya kunskap med dem.

”Jag går på workshopen, men mina kollegor lär sig också.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.