Vi kopplar ihop jordbrukare med världen och varandra

I ett pilotprojekt hjälper Rainforest Alliance odlare runt om i världen att koppla upp sig till en ny app för att kunna dela kunskap med varandra. Meriwether Hardie är chef för projektet och skriver om hur jordbrukarna ska bli mindre isolerade och vad de har att vinna:

”Hur ser människorna som dricker mitt kaffe i USA ut? Varför bryr de sig om Rainforest Alliance? Vad vet de om mitt liv? Kan jag skriva till dem?” frågar Avimael Leiva Mérida.

Leiva svarar på en fråga som jag just ställde vid ett möte med Rainforest Alliance-certifierade kaffeodlare i Huehuetenango, i högländerna i västra Guatemala. Min fråga var: ”Om du kunde fråga vem som helst i hela världen om kaffe, vad skulle du fråga?”

”Jag vill veta vilka priser jordbrukare i andra länder får för sitt kaffe”, säger Lucio López, en annan jordbrukare. ”Dessutom, vad är deras tips för att odla kvalitetskaffe och få bra priser?”

”Jag vet att det finns torka i Colombia. Vad gör jordbrukarna, har de bra lösningar?”, frågar Lucia Putul.

Småbrukare som de som samlats här i eftermiddag är de viktigaste aktörerna i leveranskedjan och ändå, på grund av språkhinder, läs- och skrivkunnighet och teknik, tenderar de också att vara de mest bortkopplade aktörerna. De har ingen möjlighet att regelbundet dela information eller be om varandras råd, inte heller kan de kontakta andra aktörer på marknaden. De flesta har bara sina kooperativ och årliga utbildningar att förlita sig på för information, men dessa möter inte alltid jordbrukarnas dagliga behov. Sådan isolering sätter jordbrukare i underläge när det kommer till att lära sig nya odlingstekniker, sälja produkter, hantera vatten och jordar, eller hantera skadedjur och sjukdomar.

Men nu, tack vare Rainforest Alliance spännande, innovativa pilotprojekt, kommer bönderna på detta församlingsmöte att ha möjlighet att få kontakt med andra bönder och så småningom med andra aktörer i distributionskedjan. Inte bara det, information om allt från hållbara jordbruksmetoder till affärsstrategier kommer snart att vara bara ett klick bort.

Eftersom smarta telefoner och surfplattor fortfarande är ganska ovanliga i detta landsbygdsområde har Rainforest Alliance utarbetat ett sätt att ge tillgång till information omedelbart. 25 ledande jordbrukare i åldrarna 22 till 60 år förses med enkla surfplattor eller smartphones. De delar dessa med andra och håller utbildningar i sina samhällen varje månad. Bönderna samlar också frågor och foton. Rainforest Alliance granskar bilder och inlägg och samlar de bästa exemplen på bra och hållbara metoder och svarar på frågor. Eftersom projektet fortfarande är en pilot kommer jordbrukarna att ge återkoppling för förbättring av appen och för att ta reda på vilket material som är mest värdefullt för bönderna.

Rainforest Alliance arbetat med Dimagi, ett privatägt socialt företag, för att skräddarsy appen Commcare. Till exempel kan programmet köras offline vilket gör den mer användbar för dem som inte har kontinuerlig tillgång till internet. För att nå även de jordbrukare som inte är läskunniga använder plattformen visuella meddelanden med videor, bilder och ljud inom ämnen som ekonomi, marknadsinformation och hållbarhet. Programmets kanske viktigaste funktion är att bidra till att bygga ett nätverk av jordbrukare som kan lära av varandra.

Pilotprogrammet börjar med jordbrukare och ska utvidgas till företag som kan dela berättelser om tillverkningen. Appen kan också erbjuda realtidsinformation om produktionsfrågor. Vi hoppas kunna skapa ett sätt för konsumenter att interagera med plattformen, och att de kan lära sig mer om historierna och människorna bakom deras kaffe.

Vi tror att det är avgörande för att säkra den globala livsmedelsproduktionen att ge småskaliga producenter verktyg, utbildning och information för att ta itu med förändrade klimat, föränderliga marknader och andra utmaningar. Med denna innovativa användning av mobil teknik, kommer vi att kunna ge småbrukare, både inom och utanför Rainforest Alliance nätverk, mer information om jordbruksmetoder, förvaltning och råvarumarknaderna så att de kan öka sin hållbarhet, anpassa sig till klimatförändringarna och bli mer konkurrenskraftiga.

Texten är en översättning av projektledare Meriwether Hardies artikel ”Connecting farmers with each other and the world”.

Meriwether Hardie har hand om projektet där Rainforest Alliance hjälper jordbrukare att koppla upp sig.
Meriwether Hardie har hand om projektet där Rainforest Alliance hjälper jordbrukare att koppla upp sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.