Hållbarhet har fått fäste i Ghana

För två år sedan besökte svenska Rainforest Alliance regionen Juabeso/Bia i västra Ghana. I en serie blogginlägg berättades om det projekt som pågått sedan 2010. Men hur har det gått sedan dess? Vi ringde upp Anthony Adom, ansvarig för Rainforest Alliance fältarbete i Juabeso/Bia.

Anthony Adom låter glad över att vi vill följa upp arbetet i Juabeso/Bia, ett projekt som i högsta grad fortfarande är levande och utvecklas. Han berättar bland annat att kakaoodlarna har fått bättre ekonomi, mer träd har planterats och vattendrag skyddats. Mycket av jobbet är långsiktigt och det har skett en stor satsning på utbildning.
– Hållbarhetsprojekt är inte alltid så lätt, du gör det för framtida vinning och det kan ta tid innan du ser resultatet. Det behövs mycket utbildning för att få människor att omfamna det. Men man kan se här att det verkligen blivit en förändring. Kulturen har gått till att plantera träd istället för att hugga ner dem, vattendrag skyddas från föroreningar. Odlarna själva är mycket nöjda, de har sett förbättringar i skördar och ekonomi, säger Anthony Adom.

8345708835_488323360e_o

Projektet har flera komponenter: landskapsstyrning, certifiering av kakaoodlingar, hållbart skogsbruk, småföretagande och utbildning. Landskapsstyrningen är både en grund och en övergripande organisation.
– Någon gång i framtiden kommer Rainforest Alliance att lämna över projektet och vi har byggt strukturer som ska kunna ta över, säger Anthony Adom.
Varje samhälle av de 36 som ingår har en kommitté med 5 medlemmar som ser över implementeringen av projektets aktiviteter. Från dessa kommittéer finns också medlemmar i landskapsstyrelsen som förutom lokala odlare består av personer från myndigheter. Landskapsstyrelsen ser över planering och implementering av aktiviteter och möts för att diskutera och besluta om förändringar i landskapet.

Workshop för landskapsstyrelsen.

I området odlas framför allt kakao. Sedan vårt besök har antalet certifierade odlingar mer än fördubblats och 2 923 kakaoodlare är nu med i projektet. Målet är att göra kakaoodling lönsamt, att förbättra sociala förhållanden för odlare och arbetare och samtidigt skydda miljön och anpassa odlingen till klimatförändringar. De certifierade odlarna säljer kakaon till Olam som säljer den vidare till andra chokladproducenter. Bland annat kakaon i din Magnum-glass kan komma från odlingar i Juabeso/Bia. För Olam har projektet varit ett sätt att säkra framtida tillgång på kakao, en gröda som hotas av klimatförändringar. Rapporten Reducing Risk – Landscape Approaches to Sustainable Sourcing berättar mer om arbetet.  Förutom de sociala och miljömässiga vinsterna har odlarna i projektet också förbättrat sin ekonomi både genom större skördar och ett prispremium för den Rainforest Alliance-märkta kakaon.

I nästa blogginlägg berättar vi mer om framgångarna med trädplantering inom hållbart skogsbruk, om vilket småföretagande som visat sig mest lönsamt, samt hur barn sprider kunskap till sina samhällen genom utbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.