Stort intresse för seminarium om avskogning, klimatförändringar och kaffe

Jan Westin, Martin Persson, Martin Noponen och Eva Eriksson i en paneldiskussion. Foto: Anders Thorén/Löfbergs

Tillsammans med forskarnätverket Focali och Universeum i Göteborg arrangerade Rainforest Alliance ett seminarium om tropiskavskogning klimatförändringar och kaffe. Talare var Martin Persson, docent i fysisk resursteori vid Chalmers högskola, Rainforest Alliances representant Martin Noponen, samt Eva Eriksson hållbarhetsansvarig på kaffeföretaget Löfbergs.

Årligen förlorar vi 10 miljoner hektar regnskog i tropikerna. Martin Persson talade om drivkrafterna bakom avskogningen, de möjligheter och begränsningar som certifieringar har för att motverka utvecklingen och samt hur politiska styrmedel kan användas för att stoppa avskogning och hur certifieringar kan bidra till dessa styrmedel.

Frivilliga marknadsdrivna initiativ, som certifieringar, riktar in sitt arbete mot företag. Det är ett effektivt sätt att nå ut till stora producentgrupper och ännu större konsumentgrupper. I ett globalt perspektiv finns cirka 1,5 miljarder producenter och 7 miljarder konsumenter men under 500 globala företag som har en påverkan på avskogning. Att påverka ett fåtal företag är ett effektivt sätt att nå ut till flera.

En brist som Martin Persson ser är att certifieringarna är frivilliga och att det är svårt att nå ut till det stora flertalet producenter som inte är certifierade.

Rainforest Alliance klimatexpert Martin Noponen presenterade hur klimatförändringarna påverkar småskaliga jordbrukare idag och hur Rainforest Alliance hjälper dessa att anpassa sig till detta.

Martin Noponen presenterade också ett nytt projekt om klimatsmart jordbruk där Rainforest Alliance samarbetar med internationella forskningsnätverken CCAFS och CIAT. Projektet fokuserar på att integrera tillämpad vetenskap, certifieringar och investeringar för att sprida klimatsmarta odlingsmetoder ibland annat Ghana och Peru.

Martin Noponen berättade också om hur Rainforest Alliance samarbetar med den Ghananska staten för att utveckla strategier och metoder för att sprida klimatsmarta jordbruksmetoder till alla kakaoodlare i Ghana. I det projektet kommer även ocertifierade kakaoodlare att får nytta av Rainforest Alliance erfarenheter och kunskaper.

Eva Eriksson från Löfbergs berättade om företagets målsättning att allt deras kaffe ska vara certifierat vid 2016. Merparten av det kaffet kommer att komma från Rainforest Alliance-certifierade odlingar. För att nå de volymerna måste Löfbergs öka inköpen av certifierat kaffe vilket är goda nyheter för kaffeodlare runt om i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.