Träd och biodling blir värdefulla sidoinkomster för kakaoodlare

Jordbrukare Christiana Adusei och barn från byn. Foto: Marcus Schaefer 2013.
Jordbrukare Christiana Adusei och barn från byn. Foto: Marcus Schaefer 2013.

Vi fortsätter vår uppföljning av Rainforest Alliance projekt i Juabeso/Bia med att titta på hur det har gått med hållbart skogsbruk, småskaligt företagande och utbildning. Anthony Adom, ansvarig för Rainforest Alliance fältarbete i Juabeso/Bia uppdaterar oss på telefon om läget i Ghana.

I Juabeso/Bia i Ghana har Rainforest Alliance arbetat sedan 2010. Läs också gärna vårt första inlägg om uppföljningen på projektet vi började följa 2013.

Att plantera tusentals träd, som vi tidigare har berättat om, har flera syften. Dels har träd planterats på odlingsmark för att ge skugga till kakaoplantorna, och dels på mark som inte använts till annat. Det kan till exempel vara tidigare jordbruksmark som inte passade för odling och nu ligger i träda. De planterade träden ger flera fördelar: de ger skugga, tar upp koldioxid från luften som ett led i att minska klimatförändringarna och kan på lång sikt innebära en ny inkomstkälla.
– Jordbrukarna kände sig förut tveksamma till att plantera träd eftersom alla träd tillhörde staten. Vi har lyckats påverka så att de som planterar ett träd och registrerar det nu själv har äganderätten. Vi har lyckats övertyga jordbrukarna om trädens betydelse och de har sett att Rainforest Alliance faktiskt har hjälpt dem så att träden nu är deras, säger Anthony Adom.

Biodling har visat sig vara den bisyssla som fungerat bäst för kakaoodlarna.

För att få sidoinkomster från annat än kakaoodling påbörjades också delprojektet med småskaliga företag. Vi berättade om uppfödningen av rörråttan, en delikatess och potentiell inkomstkälla.
– Visst har rörråttan haft betydelse för att ge inkomst, men den kanske främst har varit ett tillskott till hushållens egen tillgång på kött. Det som verkligen har fungerat bra är biodling. Det har blivit väldigt uppskattat och efter de första investeringarna sköter bin till stor del sig själva och innebär inte så mycket extra jobb men däremot extra inkomst, säger Anthony Adom.
2014 blev honungsproduktionen 970 kg och en extra bonus är att bin hjälper till med pollineringen av växter. Både biodling och uppfödning av rörråttan fortsätter att expandera. Dessutom finns nya idéer på småskaliga företag, svampodling och att föda upp sniglar, en delikatess i Ghana som också kan exporteras.

bivax
Bivax, en sidoprodukt från biodlingen.

– När ni var här jobbade vi med att utbilda skolbarn för att genom dem nå ut till alla, och det fortsätter vi med, berättar Anthony Adom om utbildningsdelen av projektet.
I 29 skolor har lärare och elever fått utbildning i miljöfrågor, kunskaper som eleverna tar med hem till sina familjer.
– Det handlar om saker som plantering, att ta hand om träd, förhindra erosion och sanitetsfrågor, säger Anthony Adom.
Flera skolor har startat miljöklubbar för att jobba med frågor som berör deras samhällen.
– Mycket bra har hänt men vi skulle vilja göra ännu mer om vi hade mer finansiering. Vi skulle vilja ta med skolbarnen på utflykter till områden där träd har planterats. Vi försöker hitta medel för att kunna visa dem vad som har hänt i andra områden.

– Vi fortsätter att jobba hand i hand med de som bor här och det är mycket som har hänt. Jag hoppas att ni kommer tillbaka och ser det med egna ögon! säger Anthony Adom

En reaktion till “Träd och biodling blir värdefulla sidoinkomster för kakaoodlare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.