Tips på läsning om vattenbristen i USA

6757248185_c8de8c282d_z

Förra veckan var det World Water Week. Dess syfte var att öka medvetenheten om vattenbristen i världen. I vissa delar av världen, till exempel Kalifornien, är bristen mycket påtaglig och staten har infört vattenransonering. I Sverige ser situationen annorlunda ut men även vi måste vara sparsamma med denna livsviktiga resurs.

Vi möts ofta av negativa nyheter om hur jordens resurser utarmas. Att reda ut alla trådarna kan ta lång tid, och kännas överväldigande. För att hjälpa dig att sortera igenom det allmänna mediebruset, har vi samlat några djuplodande artiklar som främst handlar om torkan i Nordamerika.

Till att börja med ger denna artikel från New York Times som ger historisk kontext och bakgrund till torkan i Kalifornien.

Ett svenskt reportage i Dagens Nyheter om samma ämne:

Här är en kort pedagogisk film om hur grundvatten, strömmar, regn och policy hänger ihop (filmen är för övrigt gjord av svenskarna Jöns Mellgren och Anna Mantzaris).

Efter den lilla filmen kan ni fördjupa er i ytterligare ett långt reportage vilket undersöker hur felaktiga åtgärder för att rädda vattenresurser, plus politik, orsakar krympande vattenreservoarer.

Denna artikel från Mother Jones förklarar hur det ökande globala utbudet av mandel, i kombination med komplicerade finansiella investeringar och avtal bakom kulisserna påverkar grundvattnet i Kaliforniens Central Valley.

I Texas lider fiskare och jordbrukare av de förödande effekterna av en decennielång torka. Detta granskande reportage från Men’s Journal undersöker ursprunget till torka och utforskar skärningspunkten mellan vatten, politik, pengar och miljöhänsyn.

För att få en jordbrukares perspektiv på vattenbrist i västra USA, läs denna artikel från Medium, komplett med vackra foton.

Och så här kan jordbruket i västra USA komma att se ut i framtiden.

För att få en rik, historisk kontext, läs den klassiska boken Cadillac Desert: The American West and its Disappearing Water av Marc Reisner.

En hastig översikt över Rainforest Alliances framgångar vad gäller vatten.

Här kan du läsa en fördjupad inblick i hur en Rainforest Alliance-certifiering skyddar och förbättrar vattendelare.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.