11 tips för att spara vatten

Att ta itu med den globala vattenkrisen kommer att kräva en större översyn av jordbrukspolitiken och integreringen av hållbara jordbruksmetoder. Men vad kan vi som privatpersoner göra? Här är några dagliga tips på vad du kan göra för att bevara jordens mest värdefulla resurs.

Att ta en lång, lyxig, varm dusch är något många tar för givet, på samma sätt som att vi vrider på kranen så fort vi behöver dricka, bada eller laga mat. Men för de 750 miljoner människor världen över som saknar tillgång till rent och säkert vatten, är det en daglig kamp att hitta tillräckligt med rent vatten för att laga mat, tvätta eller bada.

År 2030 kommer nästan hälften av jordens befolkning leva i områden med hög vattenstress med anledning av en kombination av klimatförändringar, oansvarig vattenpolitik och en kraftigt ökande befolkning. Megatorkan i västra USA kommer sannolikt att orsaka en jordbrukskris, alltmedan löpeldarna som härjar i Kalifornien, Alaska och British Colombia signalerar att skogarna har blivit torra och spröda.

Vattenbevarande och -skydd är en central del av Rainforest Alliances arbete med odlingar, skogar och turistnäringar. Krav på skugga för kaffeodlingar, åtgärder för avloppsreningsverk och buffertzoner för att förhindra erosion och förorening av vattendrag är bara några av många beprövade metoder som vi främjar i syfte att skydda jordens viktigaste resurs.

Vi är stolta över det omfattande arbete vi gör för att bevara och skydda vatten. Du kan göra din del genom att göra några enkla ändringar i dina dagliga rutiner!

Barcelona, Spain - May 23, 2014: Container Terminal in the port of Barcelona . In the picture a truck carrying containers which is coming out in the terminal appears. Container Terminal in the port of Barcelona

 1. Överväg avståndet. Transporten av mat och andra varor kräver mycket vatten. För att producera en liter råolja krävs mellan tre och sju gånger så mycket vatten. När du väljer lokalproducerad mat tar du bort flera av dessa dolda vattenutgifter från produktionskedjan. Och när du handlar varor online, fråga dig själv – måste du verkligen ha två dagars frakt? Tålamod är en vattendränkt dygd.
 2. När du köper produkter som har vuxit i tropikerna (som kaffe, te, choklad eller bananer), se till att välja dem med vårt gröna grodsigill. Rainforest Alliance-certifierade gårdar prioriterar vattenbevarande och skyddar lokala vattendrag.
 3. Köp färre kläder. Handla i second hand-affärer eller byt kläder (det är en jättebra festidé!). Den genomsnittliga konsumenten köper i snitt 13 kilo ny bomull per år – och bomull är en av de törstigaste grödorna som finns: det kan gå åt mer än 20 000 liter vatten för att producera 1 kilo bomull. Och att handla second hand tar dig bort från ”fast fashion”-cykeln – du kommer inte längre att stödja oetiska eller osäkra arbetsvillkor.
 4. Investera i ekologiska alternativ. De kanske använder mindre vatten beroende på varifrån de kommer. Med regnvattnad ekologisk bomull från Brasilien går det bara åt en bråkdel av det vatten som krävs för att odla ekologisk bomull i torkdrabbade Kalifornien. Du kan också välja kläder som är gjorda av alternativa material, som hampa, tencel eller silke. Dessa textilier kräver mindre landareal och vatten än bomull, och de kan odlas ekologiskt.
 5. Sluta köpa flaskvatten. För att föreställa dig hur mycket olja som krävs för att tillverka en engångsflaska i plast, tänk dig att flaskan är till en fjärdedel full av olja. Det är mycket för en engångsprodukt. . Försök i stället att använda en återanvändbar vattenflaska tillverkad av BPA-fri plast eller aluminium, och fyll den med kranvatten.
 6. Skippa bad till förmån för korta duschar under ett vattensparande duschmunstycke, vilket kan minska mängden använt vatten med 40 procent! Bonus: Den enkla åtgärden att stänga av kranen när du rakar och tvålar in dig kan spara upp till 280 liter vatten per vecka.
 7. Tvätta bara när du har en full maskin. Använd de rekommenderade vatteninställningarna och uppgradera till energi- och vatteneffektiva diskmaskiner och torktumlare. Ännu bättre: Lufttorka dina kläder och sängkläder.
 8. Välj ansvarsfullt producerad kartong och papper och återvinn varenda papperslapp! Pappersprodukter med Rainforest Alliance-FSC-sigillet indikerar ansvarsfulla skogsbruksmetoder. Vi skyddar även vattendrag. För varje kilo papper du kan återvinna, kan du spara litervis med vatten.
 9. Gör en kalkyl över ditt hushålls vattenproduktion med detta användbara verktyg och utmana dig själv och alla andra i ditt hushåll att sänka er inverkan.
 10. Vattna din gräsmatta eller trädgård varsamt. Den bästa tiden på dagen för att vattna är på kvällen, just innan solen går ner, när temperaturen har sjunkit och det är mindre sannolikt att vattnet förångas. Använd en vattenkanna eller slang och håll vattenströmmen nära marken så att vattnet går direkt till rötterna!
 11. Diska effektivt: Om du diskar för hand, testa dubbel-diskho-metoden: Skrapa av varenda matrest du kan få bort från disken och diska sedan i en ho full av hett vatten med diskmedel i, följt av en snabb sköljning i en annan ho, med kallt, rent vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.