Så får kvinnliga jordbrukare mer inflytande

Juana Payaba Cachique och hennes dotter. Foto: Katy Puga
Juana Payaba Cachique och hennes dotter. Foto: Katy Puga

Juana Payaba Cachique och hennes dotter (bilden) lever i Peru där Rainforest alliance bland annat utbildar kvinnliga ledare för att delta i rundabordssamtal om användning och förvaltning av landets naturresurser.

I Uganda bor Beatrice Kakai som är kaffeodlare och sexbarnsmor. På hennes gård har avkastningen förbättrats sedan hon till exempel började plantera skuggande träd för att förhindra jorderosion. Hon använder så kallade CSA-metoder (Climate-Smart Agriculture, klimatsmart jordbruk). Nu vänder sig ofta grannar och vänner till henne för att få råd om hur de kan förbättra sina egna gårdar.

I vissa utvecklingsländer är mer än hälften av jordbrukarna kvinnor. Trots det har kvinnorna mindre tillgång till exempelvis mark, utbildning, teknologi och finansiella tjänster. De har inte alls samma möjligheter som männen att förbättra sina produktionsmetoder och utnyttja den globala marknaden.

Rainforest alliance arbetar för att utbilda och stödja kvinnor som Juana och Beatrice, så att de både kan arbeta med hållbart jordbruk och får vara aktiva och delaktiga i alla slags beslut och processer. Detta är helt grundläggande för att de ska kunna försörja sig själva, sina familjer och samhällena där de bor.

Här är fem exempel på vad Rainforest alliance gör för jämställdheten inom jordbruk i utvecklingsländer:

  • Vi uppmuntrar klimatsmart jordbruk och utbildar kvinnor i hur de uppfyller kraven för Rainforest Alliance-certifieringen.
  • Rainforest Alliance arbetar för att skapa en trygg och jämlik arbetsmiljö för kvinnor. Det innebär till exempel strikt förbud mot diskriminering och tvångsarbete. Kvinnor och män ska ha lika möjligheter till utbildning och få likvärdig ersättning när de gör samma typ av arbete. Sexuella trakasserier, utpressning, övergrepp och andra typer av fysiska eller psykiska åtgärder som syftar till att skrämma eller disciplinera arbetarna är förbjudna.
  • Rainforest Alliance genomför också givarfinainsierade projekt i samarbete med näringslivet. I dessa projekt arbetar vi aktivt för att engagera kvinnor inom jordbruket. Projektet där Beatrice är med görs i samarbete med det brittiska kaffe- och teföretaget Taylors av Harrogate. Projektet ska ge kaffebönder i Uganda kraft att stå emot förändrade klimatförhållanden.
  • I Naporegionen Ecuador arbetar vi med jordbrukare för att de ska kunna förbättra sin produktion av naranjilla, en lokal frukt. Hälften av projektets pilotplatser hanteras av kvinnor, som var och en äger sin egen tomt.

Läs hela rapporten här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.