Hur kan kött bli mer miljövänligt?

Foto: Fazendas São Marcelo
Foto: Fazendas São Marcelo

Hur jobbar Rainforest Alliance med boskap, och varför? Vi pratade med Karen Lewotsky, en av Rainforest Alliance boskapsexperter. Hon har en bakgrund i att skapa program för att skydda biologisk mångfald och arbetares rättigheter. På Rainforest Alliance arbetar hon med vårt boskapsprogram, och ger tekniskt stöd till projekt på marken.

Vilka är de viktigaste miljöfrågorna i samband med boskap?
– De viktigaste frågorna i samband med nötkreatur i tropiska och subtropiska områden där vi arbetar är avskogning, negativa effekter på vattenkvaliteten och förlust av vilda djurs livsmiljöer. Avskogning för att ge betesmarker åt nötkreatur bidrar till klimatförändringarna och kan också användas för att göra illegala anspråk på land. Det finns också problem med försämring av vattenkvaliteten när djuren betar för nära vattendrag eller går runt i vattendrag för att dricka och svalka sig. Och naturligtvis, att hugga ner skog och bara lämna gräs eller buskar som bete minskar livsmiljön för en mängd arter.

Karen Lewotsky
Karen Lewotsky

Varför arbetar Rainforest Alliance med boskap?
– Vi har ett engagemang för hållbar utveckling, det innebär att bevara den biologiska mångfalden, att hjälpa arbetarna utveckla hållbara försörjningsmöjligheter och att göra jordbruk, inklusive boskap, fritt från avskogning. Våra program för tekniskt bistånd hjälper människor på marken genomföra bättre metoder för att minimera effekterna av boskapsproduktion.

Kan det någonsin vara hållbart att äta kött?
– Jag tror inte att det är sannolikt att alla kommer att sluta äta kött helt. Det är ett personligt val och alla vill inte göra det valet. Även om alla människor i USA och Europa slutade äta kött, kommer konsumtionen att öka eftersom människor i Asien inkluderar mer nötkött i sin kost. Men vi kan bidra till att minska de negativa effekterna av köttproduktionen om vi äter ansvarstagande och väljer kött från en verifierat hållbar källa. Jag tror att vi kommer att bli mer framgångsrika genom att övertyga människor att äta mindre kött och att äta ansvarsfullt än att försöka få dem att sluta äta kött helt.

Hur minskar certifierade gårdar utsläppen av växthusgaser?
– Bonden gör det genom att se över flera saker. Först djuren, genom att välja en ras anpassad till området med effektiv proteinomvandling, vilket innebär att djuret smälter sin mat så effektivt som möjligt. Sedan vad djuret äter, vissa växter är lättare att smälta än andra, och yngre växter är lättare än äldre. Att rotera betesmarkerna och plantera växter som baljväxter bidrar till att ge yngre, mer lättsmält mat för korna. Enkelt uttryckt – ju mer lättsmält maten är, desto mindre kommer kon att fisa och rapa, vilket minskar mängden metan de släpper ut i luften. Lika viktigt är att bonden ser över produktionsmetoder. Att hålla register över djurhälsa och rutiner för betande gör verksamheten mer effektiv. En effektiv gård har friskare djur som är redo för marknaden tidigare, så bonden kan se ökad produktivitet som ökar lönsamheten. Det minskar också djurets uppfödningstid vilket är positivt ur klimatsynpunkt. Att förbättra betesmarker med perenner och plantera träd kan binda kol, vilket minskar effekterna av avskogning.

Varför ha träd bland betande boskap?
– Träden tar upp koldioxid och bidrar till att mildra klimatförändringarna. De ger också skugga för djuren och som minskar värmestress. Blad från träden ger också extra foder för djuren.

Vilken typ av produkter kommer från certifierade odlingar?
– Det enkla svaret är mjölk och nötkött. Det mer komplicerade svaret är att många produkter kommer från en ko, det är en komplex leveranskedja med mjölk, kött, skinn, och massor av andra saker. Ingen köper hela djuret. Det är viktigt att alla människor som gör olika produkter är intresserade av hållbarhet, så att alla delar av kon kan användas.

På vilket sätt behandlas djuren bättre på Rainforest Alliance-certifierade gårdar?
– Standarden är anpassad för frigående betande djur. Människor på rancherna är utbildade för att hantera djur på ett sätt som minskar stress och djuren får inte rutinmässigt hormoner eller antibiotika, bara vid sjukdom.

Hur kommer Rainforest Alliance arbeta med boskap i framtiden?
– Arbetet med boskap blir allt viktigare för Rainforest Alliance. Vi vet att det är nödvändigt att ha en standard som är genomförbar och ekonomisk för att hantera konsekvenserna av boskapsskötsel och använda marknaden för att driva förändring. Sustainable Agriculture Network är i färd med att revidera sin standard, och översynen har nyligen varit tillgänglig för kommentarer från allmänheten. Vi uppmuntrar människor att delta, vi vill input från alla från forskare till den berörda konsumenten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.