9 saker alla borde veta om regnskogen

Varför fokuserar vi i Rainforest Alliance så mycket på regnskogen? Trots att vi numera arbetar i flera ekosystem så finns det en anledning till att vi för 25 år sedan började just i regnskogen. Regnskogen täcker endast 2 procent av jordens yta, men är ändå så viktig för hela jordens välmående. Här är några fakta som alla borde känna till om regnskogen:

5354375825_fd0594771d_z
Foto: Kalyan Varma
 • Omkring 20 procent av allt syre på jorden produceras av regnskogen i Amazonas.

  4954115639_fa3c7d8b39_z
  Foto: Jérôme Laporte
 • Regnskogar är kanske vårt bästa försvar mot klimatförändringar. De reglerar och stabiliserar hela jordens klimat. Skogarna och alla dess växter binder enorma mängder kol.
 • Regnskogarna är hem för mer än hälften av världens djurarter. Bengaliska tigrar, jaguarer och orangutanger är bara några av de varelser som finns i regnskogen. Tyvärr kämpar många av mot utrotning, och deras fortsatta existens är avgörande för att upprätthålla balansen i regnskogen känsliga ekosystem

  4955100598_5bbe9fae62_z
  Foto: Robert Romero
 • Regnskogarna är avgörande för att upprätthålla jordens begränsade utbud av sötvatten. Regnskogarna fungerar som naturliga vattenfilter och hindrar föroreningar och skräp från att strömma in vattenreservoarer. De samlar också upp regnvatten som blir till grundvatten. En femtedel av världens sötvatten finns i Amazonas. De fungerar också som skydd mot översvämningar och erosion.

  4927464690_59b8ff2728_z
  Foto: Richard Auf der Springe
 • Regnskogen är världens apotek: 25 procent av alla moderna läkemedel kommer från regnskogsfloran. 70 procent av alla växter som kan användas i behandling av cancer kommer från regnskogen. Kanske finns framtida botemedel mot sjukdomar väntandes i skogen.

  5201814638_d7210ed0d5_z
  Foto: Charlie Watson
 • Varje minut förstörs regnskogsområden stora som 36 amerikanska fotbollsplaner. Ett område stort som Nicaragua raserades varje år. Nästan hälften av världens ursprungliga skogstäcke har redan förstörts.
 • Nästan 90 procent av människor som lever i extrem fattigdom i världen är beroende av skogen för sitt uppehälle.
 • Du kan bidra till att bevara regnskogen genom att välja produkter som är försedda med Rainforest Alliance märkning. Ytterligare en fördel är att kraven på skuggträd för certifierat kaffe och kakaoodlingar också gör att våra certifierade odlingar producerar godare bönor.

Delar av texten är tidigare publicerad hos vår partner The Guardian. Läs mer på Follow the frog – partner zone.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.