Nyckeln till kaffets framtid kan finnas i dess ursprung

4791039698_d611a90627_z

Etiopien är platsen där kaffe växer vilt. Den älskade arabicabönan som odlas på så många platser i världen har sitt ursprung här. Kaffet har en viktig roll i Etiopien, både kulturellt och ekonomiskt. Här dricks mest kaffe i Afrika men det räcker även till export, 25 procent av landets exportinkomster kommer från kaffe och över 15 miljoner människor i landet får sin inkomst tack vare kaffe.

När det gäller kaffeproduktion är Etiopien annorlunda. Här inte bara odlas kaffe, även kaffe som växer vilt i skogen skördas. Det vilda kaffet står för omkring 10 procent av landets kaffeproduktion och kaffebären plockas för hand ur skogen. Förutom vilt kaffe från skogen finns också det halv-vilda skogskaffet, där vilda kaffeplantor kan blandas med planterade. Nästan hälften av Etiopiens kaffe kommer från trädgårdsodlingar, små odlingar där kaffe blandas med träd som ger skugga och andra grödor, så kallad agroforestry eller skuggjordbruk. 10 procent av kaffet kommer från större kaffeplantage. Rainforest Alliance jobbar med certifiering av alla dessa odlingsmetoder, för att de ska ske på ett hållbart sätt, för att bevara skogen och för att säkerställa bra förhållanden för de som jobbar med kaffet. Enligt våra kriterier måste ekosystemen på och vid certifierade jordbruk hållas intakta, på så sätt bevaras skogskaffet vilt.

Arabica är den i särklass vanligaste bönan för kaffedrickare världen över, och anses också ge det godaste kaffet. Men arten har ett problem, den är känslig. Plantan tolererar bara ett relativt smalt spann av skillnader i temperatur och nederbörd, och är även utsatt för sjukdomar och skadedjur. I ett förändrat klimat kan den här känsligheten i värsta fall leda till att kaffe, som vi känner det, försvinner. Det är här Etiopiens vilda kaffe kan spela en betydelsefull roll, och nyckeln är biologisk mångfald. I den genetiska variation som finns inom den vilda populationen Arabica i Etiopiens skogar finns kanske de plantor som kan överleva i ett förändrat klimat.

Sedan 2007 jobbar Rainforest Alliance i Etiopien med projektet Belete-Gera Forest Conservation i regionen Oromiya. Över 3000 människor som jobbar med skördandet av vilt kaffe på ett över 150 000 hektar stort regnskogsområde har samlats i grupper organiserade under 6 kooperativ. Målet är att ge dessa personer möjlighet att leva på försäljningen av det vilda kaffet och därmed skapa incitament för att bevara skogen. Innan projektet såldes kaffet under marknadsvärde till mellanhänder och befolkningen i området levde även på försäljning av andra grödor och träd, vilket undan för undan minskade skogsområdet. Nu är kaffeproducenterna organiserade, certifierade och säljer sitt kaffe till exportörer för 40 procent över marknadspris. Vildkaffeproducenterna har också fått utbildning i att sköta skogen på ett hållbart sätt och effektivisera torkning och bearbetning av bönorna. Sedan starten har arbetet utökats med fler områden och expanderar fortfarande.

– Hållbarhet är en gradvis förändring. I praktiken ser vi nu att kaffeodlarna får det bättre tack vare högre betalning. De följer verkligen den utbildning de får och håller sin skog intakt. Det här måste också stödjas av marknaden, marknad går hand i hand med vårt arbete här och det är vår utmaning nu, säger Assefa Tigneh, lokal Rainforest Alliance konsult i Etiopien.

9019470114_8d8eaa8860_z

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.