6 projekt för att klara klimatförändringarna

Träd binder koldioxid och påverkar därmed klimatet. Bilden är från vårt projekt GuateCarbon i Guatemala.
Träd binder koldioxid och påverkar därmed klimatet. Bilden är från vårt projekt GuateCarbon i Guatemala.

Klimatet kan ses som vår tids ödesfråga. Därför jobbar Rainforest Alliance med projekt som kan minska klimatförändringar och anpassa jordbruk och samhällen till de förändringar vi redan börjar se. Här är sex av våra projekt för att mota och möta ett förändrat klimat:

I Mexiko arbetar Rainforest Alliance med projektet Mexico Alliance for Reducing Emissions from Deforestation and Degradation (MREDD+), finansierat av USAID.  Vi jobbar för att samhällen ska kunna hantera sina gårdar och skogsbruket på ett hållbart sätt och anpassa sig till klimatförändringar. Projektet stödjer också den Mexikanska regeringen i sina insatser för att utveckla och genomföra en nationell REDD+ strategi.

CO₂ Coffee project ska se till att bevara och återställa skogar samt främja långsiktigt hållbar kaffeodling i fyra samhällen i regionen Oaxaca i Mexiko. Certifierade gårdar ska lindra klimatförändringarna och anpassa sin odling till dess effekter samtidigt som de ökar sina inkomster genom att sälja utsläppsrätter.

I Guatemalas Maya Biospere Reserve har Rainforest Alliance varit aktiva sedan 1990-talet. GuateCarbon är en avknoppning av tidigare projekt. GuateCarbon ska stoppa skogsskövling och därigenom minska koldioxidutsläpp. De utsläpps som undviks kvantifieras och säljs som utsläppsrätter. På det sättet genererar skogen inkomster till lokala samhällen genom att stå kvar.

Climate, Nature and Communities in Guatemala (CNCG) lanserades i juli 2013 och är ett samarbete med miljöorganisationer, akademiska institutioner och näringslivet. CNCG arbetar med små och medelstora företag för att marknadsföra deras produkter från hållbart skogsbruk; ger utbildning till samhällen, producenter och myndigheter för att hjälpa dem anpassa sig till klimatförändringar; samarbetar med lokala miljöorganisationer och stödjer utvecklingen av fem REDD+ projekt och initiativ som ska sänka utsläpp av koldioxid.

I Amazonas i Peru, Ecuador och Colombia finns hotade skogslandskap och samhällen som är beroende av dessa skogar. Net-Zero Deforestation Zones (NZDZ)  Målet är att främja och skapa incitament för hållbar skogsförvaltning som ett alternativ till skogsskövling. Vi stödjer ansträngningar för att bevara och återställa skogar och samtidigt kunna leva av jord- och skogsbruk.

I Ghana jobbar vi med att genomföra klimatsmart jordbruk på landskapsnivå genom att samarbeta med 36 samhällen som odlar kakao. Genom klimatsmarta metoder och återplantering av träd förväntas kakaoodlare binda cirka 140 000 ton koldioxid under en 20-årsperiod.

Läs mer om vårt arbete med klimat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.