Kött påverkar miljön, men certifierat gör det mindre

Boskap på en av våra certifierade gårdar.
Boskap på en av våra certifierade gårdar.

Som du säkert vet så är köttkonsumtion en av de riktigt stora källorna till den ökande växthuseffekten, runt en femtedel av utsläppen av växthusgaser kan härledas till boskap. Förutom det så finns det även andra orsaker att se över hur mycket kött man äter och var det kommer från. I tropikerna bidrar expanderande betesmarker för boskap till avskogning, i en rapport från 2006 visar FN att en fjärdedel av jordens landyta redan används för bete till boskap. Köttproduktion kräver också mycket vattenanvändning, djuren i köttindustrin behandlas ofta på ett sätt du helst vill slippa se och två tredjedelar av all antibiotika i världen ges till djur. Ändå ökar köttkonsumtionen världen över. I Sverige äter vi per person runt 50 procent mer kött än vi gjorde på 1970-talet.

2010 lanserade Rainforest Alliance en standard för hållbar boskapsuppfödning. Förutom den befintliga standarden för hållbart jordbruk adderades även regler för ledningssystem, hållbart bete, djurens välbefinnande och reducering av växthusgaser. Detta ska ske genom bland annat plantering av träd som tar upp koldioxid såväl på betesmarker som i skogsreservat. Djuren ska också beta mer lättsmält föda för att reducera utsläppen av metangas. Uppfödarna måste också ta hand om avfallet på ett hållbart sätt, förhindra konfrontation mellan boskap och vilda djur, skydda vattendrag och behandla sina djur väl.

Boskapsstandarden är liksom andra standarder som används vid Rainforest Alliance-certifiering, framtagen av SAN, Sustainable Agriculture Network, i brett samråd med miljöorganisationer, boskapsuppfödare, universitet, departement och djurrättsorganisationer. 2012 blev fyra boskapsrancher i Brasilien först ut med att certifieras enligt den nya standarden. Läs mer om den första certifierade gården. Nu finns fem certifierade gårdar i Brasilien, Costa Rica och Guatemala.

Den största certifierade rancherna finns i Brasilien där ytan uppgår till 32 000 hektar. Mycket av köttet konsumeras på plats i Brasilien och kommer bland annat att finnas på tallrikarna under OS i Rio 2016, då uppskattningsvis 14 miljoner måltider baserade på certifierat kött kommer att serveras. En liten del av köttet exporteras också till Europa. Så håll utkik efter märket med grodan om du letar efter en fin biff från Sydamerika. Det betyder att den producerats på ett sätt som minimerar de negativa effekterna, inte har skövlat regnskog, och att djuren har behandlats väl och inte fått antibiotika eller hormoner.

I ett kommande blogginlägg intervjuar vi en av våra experter om vad vår certifiering betyder, hur vi konkret minskar boskapens påverkan på klimatet och diskuterar om kött kan vara hållbart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.