Projekt ska se till att choklad och kaffe finns även i framtiden

kakao, foto: William Crosse
Kakaobönor i Ghana. Foto: William Crosse

För småskaliga kakaoodlare väntas klimatförändringar ha en stor påverkan. Att anpassa jordbruket till ett förändrat klimat handlar om att vi ska kunna äta choklad även i framtiden, men också om att säkra många människors möjlighet till försörjning. I ett nytt projekt om klimatsmart jordbruk samarbetar Rainforest Alliance med bland annat CCAFS (The CGIAR Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security), ett forskningssamarbete lett av CIAT (International Center for Tropical Agriculture.

Projektet startar i Ghana och fokuserar på att integrera klimatsmart jordbruk i kakaoproduktionen genom tillämpad vetenskap, certifieringar och investeringar. Vetenskap om klimatförändringar ska översättas till riktiga åtgärder på marken med strategier och riktlinjer för jordbrukare. Förhoppningen är att projektet ska leda till en anpassning till klimatsmart jordbruk för alla småbrukare, som kan tillämpas även på andra platser och andra grödor.

– Detta är ett utmärkt tillfälle att i stor skala sprida strategier för anpassning till klimatförändringar som kommer att stödja alla aktörer i kakaosektorn. Och ytterligare ett mervärde genom att översätta och integrera klimatforskningen i hållbarhetscertifiering, säger Martin Noponen, klimatexpert på Rainforest Alliance.

Den 13 maj drog projektet igång med en workshop där deltagarna bland annat kartlade pågående verksamhet inom kakao och identifierade möjligheter och svårigheter med klimatsmart kakaoodling. I slutet av året kommer ett liknande projekt att påbörjas i Peru, för att integrera klimatsmarta strategier i både kaffe- och kakaoodling. Nästa år följer Nicaragua. Förhoppningsvis kan detta bli ett viktigt led i att anpassa jordbruket till klimatförändringar och trygga framtiden för tillgången på kaffe och kakao och ekonomin för de som jobbar på marken.

En reaktion till “Projekt ska se till att choklad och kaffe finns även i framtiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.