Effekter av vårt arbete / Kaffe / Ledare

Flykting återvänder för att jobba med hållbart kaffe

Hans familj flydde från Rwanda, nu återvänder han som VD för ett kaffeföretag vars dotterbolag var först ut med att bli Rainforest Alliance-certifierade i Rwanda. Förutom att vara VD för KZ Noir driver Gilbert Gatali ett kafé i Rwandas huvudstad Kigali. Rainforest Alliance fick en pratstund med Gilbert om ämnen som ligger honom nära: kaffe, hållbarhet och Rwanda.
– Som flykting betyder det så mycket att återvända. Jag är oerhört lycklig att kunna hjälpa människor i Rwanda se sig själva och sitt land i ett positivt ljus, säger Gilbert Gatali.

Din familj är från Rwanda men du växte upp i Kenya och Kanada. Vad betyder det att kunna återvända till Rwanda och driva ett framgångsrikt företag?
– Som flykting, när du växer upp i en familj som har upplevt en hel del grymheter, betyder det så mycket att återvända – men du kan också känna skuld: Varför fick jag inte att gå igenom det? Jag är oerhört lycklig över att kunna komma tillbaka och jobba för positiv förändring. Folk kommer till skolan på grund av detta kaffe, människor får bra hem på grund av det. Mitt café anlitade en barista som idag tävlar i barista-mästerskap. För sex år sedan att kvinnan hade aldrig ens hört talas om ordet barista. Att se människors liv förändras på grund av kaffe är en fantastisk upplevelse.

Vilka förändringar har du sett på marken sedan KZ Noirs dotterbolag Karengera Coffee Company uppnådde Rainforest Alliance-certifiering under 2013?
– Vi ser jordbrukare som har bra bostäder och ägnar sig åt hållbara metoder. De vet nu att avloppsvattnet måste behandlas innan det släpps tillbaka i bäckar och floder. De källsorterar och vet vad som går att slänga i soporna. Jordbrukarna lär av varandra: ” Åh , jag måste bära handskar för att göra det? Varför?” Vi har också en mycket gladare personal som känner att företaget bryr sig om dem, och arbetarna vet nu sina rättigheter.

Vad gör dig mest stolt av vad ditt företag åstadkommit?
– Det faktum att vi har varit i branschen i fyra år är en stor prestation i sig, med tanke på hur utmanande kaffebranschen kan vara. Jag tror att det faktum att vi fortfarande arbetar med bönderna som vi har arbetat med från början och samtidigt öka antalet nya jordbrukare, är vårt stora åstadkommande. Det finns andra kaffeföretag, men bönderna väljer att arbeta med oss .

Vad tänker du om den senaste tidens stora uppsving för hållbart kaffe i Rwanda?
– Jag tycker det är jättebra! Vi var först, men det faktum att andra företag vill producera hållbart kaffe i Rwanda är en mycket bra sak. Ju mer vi kan få folk att tänka på hållbarhet, desto bättre för alla i slutändan .

Vad gör kaffe från Rwanda speciellt?
– Vi har bara massor av kärlek och passion för det. Jag tror också att eftersom det är mestadels småbrukare med mycket små odlingar, kan jordbrukarna ge gården mer omsorg. Folk här har möjlighet att ta lite mer tid för kvalitet, i motsats till en stor kedja som bara trycker på knappar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s