Ramverk behövs för att stoppa avskogning

8384034961_b98a6801a1_hMellan 2000 och 2012 försvann mer än sju hektar tropisk skog varje minut. Totalt 50 miljoner hektar ekologiskt värdefulla skogar föll, för att istället bli jordbruksland eller timmerplantage. Förutom förlusten av biologisk mångfald påverkar avskogningen också klimatet och lokala samhällen. Men uppmärksammande av skogsskövlingen har också lett till önskningar om att vilja stoppa utvecklingen. Fler och fler företag som handlar med trä- och jordbruksprodukter uttalar att deras råvaror inte ska komma från avskogade områden i tropikerna.

Rainforest Alliance välkomnar såklart sådana initiativ, men för att de ska bli mer än tomma ord behöver alla enas om ett mål, en definition och en strategi för hur vi ska komma dit. I Halting Deforestation and Achieving Sustainability framför Rainforest Alliance sin ståndpunkt för hur steget mot ett hållbart stopp för avskogning i tropikerna kan bli verklighet.

– Trenden med löften om fritt från avskogning är värdefull och spännande. Men vi har ännu inget överenskommet ramverk för att göra det här viktiga ämnet till verklighet. Fritt från avskogning är inte detsamma som att inga träd huggs ner, trots att konsumenter kan tolka det på det sättet, säger Tensie Whelan, VD för Rainforest Alliance.

Det realistiska målet för att bevara våra skogar kan inte bara omfatta att vissa företag har fritt från avskogning som målsättning. En stigande efterfrågan kommer leda till att avskogningen bara förflyttas till andra råvaruproducenter. Vi tror också det är nödvändigt att inkludera andra hållbarhetsmål, som värnandet om arbetares och samhällens rättigheter och levnadsförhållanden.

I rapporten identifieras fem grundpelare, som kan ta oss från uttalanden om stopp för avskogning till en verklig hållbar utveckling för tropiska skogar.

1. Definiera vad fritt från avskogning betyder på ett strikt men realistiskt sätt.
2. Inkludera andra risker och annan påverkan.
3. Öka produktivitet och effektivitet på den produktionsmark som redan finns.
4. Se till att makten över skogar och naturtillgångar finns på rätt plats.
5. Restaurera skadad mark.

Att vilja stoppa avskogning är viktigt, och det är nödvändigt att enas om ett ramverk för att det ska bli verklighet. Att definiera, implementera och utvärdera vad löften om fritt från avskogning betyder är nödvändigt för att det ska gå att bedöma om de faktiskt gör någon skillnad.

Läs hela rapporten här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.