Prisad forskare ser certifiering från rymden

Eric Lambin. Foto: Volvo Environment Prize
Eric Lambin. Foto: Volvo Environment Prize

Certifiering av kaffeodlingar har effekt, det syns ända från rymden. Forskaren Eric Lambin fick nyligen Volvo Environment Prize för sitt arbete där han kopplar samman satellitbilder med mänsklig aktivitet.

Från rymden kan förändringar i landskapet följas via satellitbilder. Skog som avverkas och försvinner, eller skog som växer tillbaka. Orsakerna till dessa förändringar finns någonstans bland människorna här nere på jorden, och det är den kopplingen som Eric Lambin och hans forskarteam studerar. Han är professor i geovetenskap vid Stanford University i Kalifornien och Université Catholique de Louvain i Belgien. Nyligen tilldelades han Volvo Environment Prize för sitt vetenskapligt gränsöverskridande arbete. Tekniken kallas ibland människa-till-pixel-metoden och bygger på analys av satellitbilder, sammankopplat med observationer på marken.

Bland annat har Eric Lambin undersökt hur Rainforest Alliance-certifieringen har påverkat 86 småskaliga kaffeodlare i Columbia. Resultatet var glädjande både gällande ekonomi och ekologi.

– Resultaten vi sett är imponerande, på de certifierade gårdarna är både ekonomin bättre och utbildningsnivå hos barnen högre. Satellitbilder visar även tydliga skillnader i skogstäckning; de certifierade farmerna har en mycket högre grad av skogsåterväxt än de icke-certifierade, säger Eric Lambin till tidningen Extrakt.

Metoden är en hjälp för att studera komplicerade system där ekonomi och miljö hänger ihop, och där komplexa mönster och kedjereaktioner påverkar världen. Konsumenterna är ofta långt ifrån produktionen och exempelvis påverkar köttkonsumtion i Europa avskogning i Brasilien genom odling av soja för djurfoder. Ett annat exempel där Eric Lambin studerat komplexa samband, är studien av ett till synes framgångsrikt projekt med återplantering av skog i Vietnam.

– Till en början verkade det som en framgångshistoria. Men när vi tittade på alla data och sammanställde information både lokalt och nationellt, upptäckte vi att de bara hade gått över till importerat virke, legalt och illegalt, vilket istället ökade avskogningen i grannländerna Kambodja och Laos, säger Eric Lambin i ett pressmeddelande från Volvo Environment Prize.

Eric Lambin är också författare. I sin senaste bok ”Ecology of happiness” skriver han om hur essentiell naturen är för människors lycka och välmående. Att planeten mår bra är grunden för att vi ska må bra, och att rädda naturen kan göra oss lyckliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.