Hört talas om miljörörelsens födelsedag?

earthday_homepage

Känner du till Earth Day? Om inte så är vi inte förvånade. Trots att den är mycket uppmärksammad internationellt, så har det svenska deltagandet hittills varit blygsamt.

Earth Day, på svenska även kallad Jordens dag, firas den 22 april. I år är det 45-årsjubileum för dagen, som har kallats för den moderna miljörörelsens födelsedag. Årets tema är ”Det är vår tur att leda”.

Allt började 1970 i USA på initiativ av senatorn Gaylord Nelson, som skapade Earth Day för att sprida kunskaper om de problem och utmaningar miljön stod inför, och för att sätta frågan på den politiska agendan. Omkring 20 miljoner amerikaner deltog i demonstrationer över hela landet. Och det fungerade, den första Earth Day ledde till skapandet av US Environmental Protection Agency och lade grunden för politiskt arbete för en mindre förorenad miljö. Sedan dess har firandet av Earth Day spritt sig över världen och ibland dyker det också upp relaterade evenemang i Sverige, om än relativt sällsynt än så länge.

Mycket har hänt sedan 1970. Människan har påverkat jorden på sätt som var svåra att föreställa sig för 45 år sedan och miljörörelsen behövs mer än någonsin. Nya problem har dykt upp under vägen, men också många lösningar. För att fira Earth Day i år har Rainforest Alliance en global twitter kampanj; #EarthDayTeachIn. Följ den för att lära dig mer om vår fantastiska planet eller tweeta dina egna fakta om jorden, miljön och Earth Day.

nelson_newsletter650

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.