Följ med till en av våra teodlingar

1

Vem odlar ditt te? Vi har besökt en av Sri Lankas många teodlingar. Om teet du dricker är märkt med en groda så finns det en chans att det är just här det kommer från.

Av Sri Lankas certifierade odlingar är Strathspey Estate en av de allra senast tillkomna. Strathspey ligger nära foten till Adam’s Peak, Sri Lankas näst högsta och allra heligaste berg dit pilgrimer vallfärdar. Te odlas över hela landet, men från 1200 meter över havet och uppåt växer det te som anses ha allra högst kvalité när det kommer till smak. Trots att landet bytte namn till från Ceylon till Sri Lanka lever benämningen Ceylon te kvar. På Strathspey Estate har det odlats te i över 150 år, och på senare tid har man blivit allt mer medvetna om att göra det hållbart.

11
Seevali Mudannayake, miljömedveten chef på Strathspey Estate.

Seevali Mudannayake har titeln group manager på Strathspey sedan några år tillbaka, förut har han jobbat på andra odlingar. Om det är någon som kan hur man odlar te så är det Seevali, och att tänka på miljön är ingenting nytt för honom. Han lärde sig yrket från grunden genom att jobba sig upp. Han började som ”creeper”, en lärling som kryper omkring överallt för att lära sig allt om teodlingar.

– Jag har 33 års erfarenhet av att jobba nära naturen och att jobba med den. Det mesta av det som ingår i Rainforest Alliance koncept har jag redan infört på Strathspey och så fick jag höra att det finns en certifiering, säger han.

Att få en certifiering blir för Seevali Mudannayake ett kvitto på att han jobbar åt rätt håll. Det blir också en möjlighet att höja priset för odlingens te som säljs på auktion i Colombo. Kanske kan det också bli en inspiration för andra odlare att jobba mer miljövänligt. Det är långt ifrån alla teodlingar på Sri Lanka som lever upp till Rainforest Alliance krav.

– Jag kan såklart inte tvinga andra, men till slut kommer de inte att ha något val. Den globala uppvärmningen börjar verkligen att ta fart och tar vi inte hand om miljön kommer vi varken ha vatten att dricka eller mat att äta. Teodlingar kommer att behöva slå igen. Vare sig odlare vill eller inte måste vi jobba hållbart, säger Seevali.

Te plockas för hand på Sri Lanka.
Te plockas för hand på Sri Lanka.

Att klimatförändringen redan märks på Sri Lanka blir tydligt när man reser runt och pratar med folk; vädret beter sig inte som det brukar, det regnar inte alltid när det ska, det regnar ibland när det inte borde göra det, temperaturen följer inte samma mönster som vanligt.

Någonting helt nytt på Strathspey sedan samarbetet började med Rainforest Alliance är det informationscenter där Miss Pradeepa jobbar. Hon är anställd som Rainforest Alliance koordinator på heltid och jobbar med information och utbildning. Det handlar om både att utbilda personalen i Rainforest Alliance principer, men också om att skapa en miljömedvetenhet i hela det samhälle en teodling och dess personal utgör. Bara på Strathspey jobbar 1400 personer med teodling.

– Jag jobbar mycket med att utbilda barn hur man skyddar miljön, att sprida budskapet genom de unga. Det är ett användbart sätt att få ut budskapet. Vad Rainforest Alliance betyder för oss är att ta hand om miljön, säger hon.

7
Att lära genom att rita, det var syftet med den teckningstävling som anordnades för barnen på Strathspey.
12
Miss Pradeepa är anställd som Ranforest Alliance-koordinator på Strathspey.
6
Teodlingen rymmer tre skolor där Miss Pradeepa gästföreläser för att lära barnen mer om miljön.
5
Att plantera andra växter på alla ytor som inte täcks av tebuskar hjälper mot erosion och rätt växter fixerar kväve från luften, ett naturligt gödningsmedel.
13
Teet odlas på sluttningar. För att förhindra erosion har barriärer byggts så att rinnande vatten inte kan ta med jorden.
14
Att hantera vatten på rätt sätt är en viktig del av de standarder som ligger till grund för en certifiering.
4
Teet från Strathspey har en karaktäristisk röd färg och stark smak.
2
Rainforest Alliance tio principer.

Här kan du läsa mer om hur Rainforest Alliance jobbar med te och klimatsmart jordbruk:

http://www.rainforest-alliance.org/sv/work/agriculture/tea

http://www.rainforest-alliance.org/sv/work/climate/climate-smart-agriculture

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.