Brist på finansiering försvårar lokala initiativ

ekonomiSkogsavverkning och storskaligt jordbruk hotar ofta att förstöra känsliga ekosystem i tropiska områden när skogar och gröna korridorer försvinner. Men det finns också exempel på positiva krafter som kämpar mot den här utvecklingen. Ofta är dessa lokala initiativ som inte längre vill utöva odling och handel på bekostnaden av naturen och miljön, men kämpar för att få ihop det.

En ny studie har samlat och jämfört 191 sådana lokala initiativ i Afrika, Latinamerika och Karibien. Trots olikheterna i struktur och innehåll hade nästan alla initiativ en sak gemensamt – brist på finansiering. Konsekvensen blir att det ofta inte blir möjligt att implementera alla åtgärder och aktiviteter och trots viljan att göra gott blir arbetet ineffektivt och riskerar att inte fungera. Rainforest Alliance vill förstås att initiativ till hållbart jord- och skogsbruk ska lyckas. Odlare med en Rainforest Alliance-certifiering kan inte bara öka sina skördar och förbättra kvaliten på sina grödor genom hållbart odlande, de har också möjligheten till finansiellt stöd. Rainforest Alliance-certifierade odlingar har lättare att få lån. Dessa tillåter odlarna att göra de nödvändiga framtidsinvesteringarna de behöver.

I kurser och genom praktisk support lär Rainforest Alliance odlarna hur de kan söka lån och vilka möjligheter som finns. Odlare får också ekonomisk utbildning där de lär sig mer om att bokföra inkomster och utgifter korrekt. Förutom vinningen i att mer strukturerat sköta ekonomin i jordbruket blir de också mer självständiga i relationer till myndigheter och ekonomiska institutioner, och dessutom klassificerade som mer säkra låntagare. Runt 90 procent av alla Rainforest Alliance certifierade odlare hade en dokumenterad ekonomisk struktur på sina företag. För icke-certifierade odlare är siffran endast runt 30 procent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.