Åtta kvinnor att inspireras av

Internationella kvinnodagen har redan passerat för i år, vi vet. Men målet bör väl ändå vara att varje dag också ska vara kvinnornas dag? Vi vill därför uppmärksamma åtta kvinnor runt om i världen som på olika plan jobbar med viktiga frågor. Åtta kvinnor att inspireras av, oavsett var du är finns det någonting du kan göra.

vida-5

Vida Tsatso Boaful – kakaoodlare i Ghana.
Tsatso Boaful jobbar på sin familjeägda cerfifierade odling. Efter utbildningen med Rainforest Alliance har Tsatso Boaful sett en ökning av skörden, från runt en och en halv säck per hektar till omkring fem. Hon har också hjälpt till att skydda skogar och vattendrag runt sin odling.

sarah-hurtado

Sarah Hurtado – entreprenör i Peru.
Sarah Hurtado har en stor skog för samling av paranötter i regionen Madre de Dios. Nötterna används till kakor och andra produkter. Paranötter är en av världens mest miljövänliga livsmedel. De växer vilt i Amazonas regnskogar och att plocka nötterna är ett sätt att få inkomster från skogen och därmed tjäna på att bevara den. Rainforest Alliance har hjälpt hundratals samlare av paranötter att förbättra sin skogsförvaltning, arbetsförhållanden och inkomster.

pauline-nantongo-copy

Pauline Nantongo – vd för ECOTRUST i Uganda.
Pauline Nantongo är vd för Environmental Conservation Trust of Uganda (ECOTRUST), som skapat och driver ett nyskapande trädplanteringsprojekt – Trees for Global Benefit. Odlare återplanterar träd som tar upp koldioxid och ger ett habitat för djurlivet. Projektet har sedan 2003 involverat 2 000 hushåll som planterat över 1,5 miljoner träd.

mojisola-enitan-oluyeye-copy

Mojisola Enitan Oluyeye – kakaoodlare i Nigeria.
Mojisola Enitan Oluyeye utbildar kakaoodlare i Nigera och har ett personligt mål, att satsa på andra kvinnliga kakaoodlare. Under 2013 växte antalet kvinnor som deltog i Rainforest Alliance träningsprogram i Nigeria och uppgick under det sista seminariet till en tredjedel. Forskning har visat att kvinnor är en viktig länk mellan ett välmående landskap och samhälle eftersom kvinnor generellt spenderar en mycket högre del av sin inkomst på mat till hushållet.

divya-mudappa-copy

Divya Mudappa – hållbarhetsforskare i Indien.
Divya Mudappa och hennes make T.R. Shankar Raman har jobbat i över 15 år med att bevara den biologiska mångfalden i västra Ghats-regionen. Eftersom att många te- och kaffeplantage gränsar till reservat och nationalparker har de funnit att det är absolut nödvändigt att inkludera odlarna för att kunna bevara skog och djurliv.

tensie-holding-cocoa-beans

Tensie Whelan – ordförande Rainforest Alliance.
Vi måste förstås också inkludera vår egen ordförande, Tensie Whelan. Hon började jobba med Rainforest Alliance 1990, blev vd år 2002 och har jobbat hårt med att leda vår organisation sedan dess!

indigenous-peru-1-e1415706053265

Juana Payaba Cachique, tidigare ledare i samhället Tres Islas i Peru.
Cachique har varit en av Rainforest Alliance starkast allierade i Amazonas i Peru. Under tre år riskerade hon sitt liv för att slåss för sitt folk, vars land var hotad av guldgruvor. Striden tog henne till högsta domstolen i Peru där hon försvarade rätten till land för ursprungsbefolkningarna Ese-Eja och Shipibo. Ett viktigt fall också för andra grupper i Peru som satte strålkastarljuset på ursprungsbefolkningens rättigheter.

img_5380-copy

Ruth Mayrena Morales Puga lärare i Paso Caballos i Guatemala.

Hon har jobbat med Rainforest Alliance utbildningsteam i nära sju år, deltagit i workshops med hållbarhetsfokus och implementerat strategier för att engagera lokala barn i lokala miljöfrågor.

”Flickor lämnade skolan tidigt, innan sjätte klass. Nu deltar de i miljöutbildning och tar hand om naturresurser. Vi har ändrat attityder om kön till det bättre i samhället” säger Morales Puga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.