Utbildning i Mexiko kan stoppa skogsskövling

– Det mest värdefulla var att mina elever lärde sig värdet av att vårda sin egen plats, säger Brenda Zitlali Cruz González, lärare i Chiapas och en av deltagarna i Rainforest Alliance utbildningsprogram.

Kunskap är makt. I Mexiko jobbar Rainforest Alliance med utbildning i samarbete med lokala skolor. Målet är att invånarna ska få kunskap om klimatförändringar och värdet av deras skog i den globala miljön. Utbildningen ska göra dem bättre rustade att ta informerade beslut och delta i diskussionerna som gäller skogen de lever i.

Skogsskövling står för nära 20 procent av våra utsläpp av växthusgaser globalt. REDD, Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation, är FN’s program för att minska dessa utsläpp. REDD+ innebär förutom att stoppa avskogning även andra strategier, som hållbart skogsbruk, och är ett brett samarbete med många aktörer involverade. Läs mer om REDD och REDD+ här.

I Mexiko jobbar Rainforest Alliance tillsammans med andra miljöorganisationer för att utbilda lokalbefolkningen i klimatfrågor och just deras skogs roll och värde, i samarbete med lokala skolor. Genom kunskaper i miljöfrågor som rör dem, ska invånare i skogsområden få makten att kunna ta informerade beslut, och aktivt delta i diskussioner inom REDD+. Utbildningen är anpassad för att handla om frågor som direkt rör samhällena, som lokal påverkan av klimatförändringar, hur snabbt skogarna försvinner och vad som driver avskogningen.

Rapporten ”Community-based Climate Change & REDD+ Education in Mexico: Experiences and lessons learned in Oaxaca and Chiapas” beskriver projektet och vad som hittills blivit följderna. Här kan man läsa om hur lärare och elever jobbat med frågor som rör skog, miljö och klimatförändringar. Lärare har visat sig vara viktiga lokala ledare och har ökat intresset för miljöfrågor. Tusentals träd har blivit planterade och nya projekt har påbörjats, ofta i samarbete med lokala universitet.

Områdena Oaxaca och Chiapas valdes för att de omfattar stora ytor viktig och hotad skog. De har också många samhällen beroende av denna skog, där invånarna lever i och av den. Områdena har stor diversitet med höjdskillnader från 0 till 4100 meter över havet. Skogen innehåller över 1400 olika trädslag i flera olika vegetationsområden, bland annat tropisk och tempererad lövskog. Förhoppningsvis är att dessa ska bevaras och att många invånare i regionen genom utbildningen nu ska vara bättre rustade att delta i politiska diskussioner om sina naturresurser.

– Det mest värdefulla var att mina elever lärde sig värdet av att vårda sin egen plats. Vi lärde oss alla att kunskapen om orsak och effekter av klimatförändringar ger oss makten att lindra problemet, säger läraren Brenda Zitlali Cruz González från Chiapas.

Skogsklädda berg i Mexiko. Foto: Aurora Muriente Pastrana

Vill du veta mer om Oaxaca och andra av Rainforest Alliance projekt i området? Se filmen om hur skadade skogsområden återplanteras och kaffeodlingar anpassas till ett förändrat klimat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.