Fem myter om klimatförändringar

is

Vi har hört dem förr, du har säkert också hört dem förr. Här är fem vanliga missuppfattningar om klimatförändringar.

”Det är en jättekall vinter med mycket snö. Så mycket för klimatförändringar” Tyvärr, väder och klimat är inte samma sak. Väder handlar om förhållanden i atmosfären runt omkring dig idag, och hur det kommer att vara imorgon. Klimat omfattar mer och över mycket längre tid. Så även om det kanske var kallt i morse, så är den stora trenden för klimatet en uppvärmning. Som satirikern Stephen Colbert twittrade: “Global warming isn’t real because I was cold today! Also great news: World hunger is over because I just ate.”

”Klimatförändringar är normalt, det har hänt under andra perioder i historien” Förvisso sant, men då kan vi också titta på vad som hänt under dessa perioder. Allvarliga störningar i miljön, massutrotningar av arter. Dessutom är takten på förändringar av koldioxidhalten i atmosfären som pågår just nu mycket högre än den varit historiskt sett.

”Forskarna är inte överens om att klimatförändringen existerar” Visst vore det skönt att tro på någon som säger att det inte finns något problem, men över 97 procent är överens och övertygade om att klimatförändringen existerar och den beror på våra utsläpp.

”Växter och djur kan anpassa sig” Nej, tyvärr går klimatförändringen fortare än evolutionen, och vissa arters hela livsmiljöer riskerar att försvinna. Mängder av arter riskerar att bli helt utrotade, och det går aldrig att reparera.

”Polarisarnas storlek minskar inte, den ökar” Det är lätt att bli förvirrad när det pratas om arktis, antarktis, sjöis och landis. Isen runt nordpolen minskar i snabb takt. Runt sydpolen kan man mäta en mindre ökning av ytan, men även det kan bero på klimatförändringar. Det är komplicerade processer det handlar om. En sak är säker, det är lättare att segla både nordost och nordvästpassagen nu än förr.

”Det blir väl skönt om det blir varmare” Torka, förstörda skördar, stormar, tusentals människor hemlösa när havsnivån stiger. Nej, det är inte en vårdag tidigare i solen på balkongen det handlar om.

Vad har det här med Rainforest Alliance att göra? Jo, vi jobbar med frågor som gäller klimatförändringar på flera plan. Vi vill bland annat minska effekterna som skogsskövling har på klimatet och hjälpa jordbrukare att anpassa sig till ett förändrat klimat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.