Certifierade teodlingar – hur gick det sen?

4793079083_0fbbe4cfc1_z

Dricker du te? Har du funderat på var det kommer från, hur det produceras, om det är etiskt och hållbart? Det har vi också, och det är därför vi jobbar med teodlare världen över. Vi har tittat på vad det betyder att det te du dricker har en Rainforest Alliance-certifiering.

Skydd av vilda djur, markskötsel och samhällsrelationer. Det är de områden Rainforest Alliance-certifierade teodlare i östra Afrika är allra bäst på, visar en nyligen publicerad rapport. Men även inom andra områden som exempelvis bevarande av ekosystem och arbetares rättigheter visar rapporten goda nyheter.

2007 blev en teodling i Kenya den första som Rainforest Alliance-certifierats. Sedan dess har runt 659 000 fler odlingar tillkommit, i 17 olika länder. En fantastisk utveckling och förstås en utmaning att utvärdera och följa upp effekterna av certifieringen. Rapporten ”Improving Practices, Changing Lives: An analysis of tea certification audit reports from Malawi, Rwanda and Tanzania” visar glädjande resultat för hur odlarna följer kriterierna uppsatta för certifiering.

Rapporten följer teproducenter i Malawi, Rwanda och Tanzania, och utvärderar hur odlarna följer Rainforest Alliance-certifieringens kriterier. Både som nyligen certifierade och vilka förbättringar som gjorts två år senare. Analysen visar en hög följsamhet redan från början och vid uppföljningen hade tre fjärdedelar av anmärkningarna rättats till.

Odlingarna i östra Afrika visade sig vara allra bäst på skydd av vilda djur, markskötsel och samhällsrelationer. Redan första gången odlingarna utvärderades sedan certifieringen var följsamheten för kriterierna inom dessa områden mycket hög, och vid uppföljningen var förbättringen av kriterier med anmärkningar hundraprocentig.

De områden där följsamheten var lägre ger en viktig indikation på vilka områden där mer arbete krävs. Avfallshanteringen kan relativt enkelt förbättras med ändrad utbildning. Vissa områden är mer komplexa, exempelvis restriktionen för hur mycket övertid arbetarna för odlingarna får jobba. Den höga arbetsbördan under skördesäsongen är troligen anledningen till den lägre följsamheten för detta kriterium. Här finns enligt rapportens slutsatser mer att göra för att utveckla lösningar på problemen, så att odlarna även inom detta område kan möta alla de kriterier som ligger till grund för certifieringen. Den övervägande bilden är att det finns mycket positivt att säga om arbetares situation på de certifierade odlingarna. På alla de undersökta odlingarna har arbetarna till exempel löner över minimilön, rätt att organisera sig, tillgång till utbildning och sjukvård samt en strikt reglering av arbete för minderåriga.

Här hittar du mer om hur Rainforest Alliance jobbar med te.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.