Varför tillåter Rainforest Alliance 30%?

Rainforest Alliance tillåter att sigillet används på produkter även om inte allt innehåll kommer från certifierade odlingar. Dagens blogginlägg förklarar hur odlare, företag och miljön tjänar på systemet.

Varför tillåter Rainforest Alliance mindre än 100% certifierat innehåll i märkta produkter?

Den viktigaste anledningen är att det är bra för odlarna. Systemet ökar efterfrågan vilket gör att certifierade odlare kan sälja en större del av sin skörd som certifierad. Systemet underlättar också långsiktiga handelsrelationer.

Hur fungerar systemet i handeln?

Om30% RA en produkt innehåller mindre än 90% certifierad råvara måste procentandelen tydligt anges i direkt anslutning till sigillet. Rainforest Alliance tillåter tre olika nivåer, 30-, 50- och 70%. Om en procentangivelse saknas innebär det att minst 90% certifierad råvara ingår i produkten.

Företag som använder en lägre procentinblandning är ska öka inblandningen till 100%.

Hur gynnas odlarna av systemet?

För odlarna fungerar detta system mycket bra. Genom att tillåta en lägre inblandning kan företag göra åtaganden så att hela produktlinjer innehåller certifierad råvara. Det innebär att den totala volymen certifierad råvara redan från början blir större. 30% av ett företags alla produkter är större än 100% av några få.

Rapporten The State of Sustainability Initiatives Review  visar exempelvis att Rainforest Alliance-certifierade kaffeodlare i snitt säljer 50% av sin skörd som certifierad, snittet för andra certifieringar låg på ca. 25%.

Eftersom företagen är bundna att öka sina volymer certifierad råvara skapas en tydlig förväntad efterfrågan. Det innebär att fler odlare kan ta steget och göra de investeringar och omfattande förändringar som krävs för att få sina odlingar Rainforest Alliance-certifierade.

Vad tjänar företagen på systemet?

Rainforest Alliance vill underlätta för företag att börja arbeta med certifieringar och vi vill uppmuntra företag att ställa om inköpen för alla sina produkter. Att initialt tillåta en lägre inblandning ökar chanserna att företag väljer att köpa in certifierade råvaror till hela produktlinjer.

Smak är också en viktig faktor. Företag har tydliga smakprofiler på sina produkter och de ska smaka likadant oavsett om de är certifierade eller ej. Men det är inte alltid möjligt att få tag på certifierade råvaror av rätt kvalité från rätt regioner. I dessa fall ger systemet företagen en viss initial flexibilitet.

Systemet tvingar inte företag att lämna ocertifierade odlare som de kan ha arbetat med under lång tid. Istället skapas en möjlighet för förändring. Odlare kan behålla sina handelsrelationer samtidigt som de arbetar för att ställa om sina verksamheter för att bli Rainforest Alliance-certifierade. Systemet gör det enklare för Rainforest Alliance att sprida bra jordbruksmetoder till fler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.