Rainforest Alliance hjälper kaffeodlare förbättra sina inkomster och sociala förhållanden, samtidigt som biologisk mångfald skyddas

Som de flesta jordbrukare i tropikerna pressas kaffeodlare hårt från flera håll. Dåliga jordbruksmetoder, klimatförändringar och dålig ekonomi är några faktorer som gör att allt fler överger sina odlingar. Utbildning och omställning till ett hållbart jordbruk är ett sätt att förbättra odlarnas livsvillkor.

Sustainable Coffee Farming - Improving Income and Social Conditions Protecting Water, Soil and Forests

Rainforest Alliance rapport – Sustainable Coffee Farming – Improving Income and Social Conditions Protecting Water, Soil and Forests” visar hur certifieringen har förbättrat situationen för kaffeodlare världen över. Rapporten baseras på flera vetenskapliga studier och är uppdelad inom områdena miljö, sociala förhållanden och ekonomi.

Den ekonomiska delen i rapporten visar bland annat att även om Rainforest Alliance-odlare kan få upp till 20 % mer betalt för sitt kaffe, jämfört med ocertifierade odlare, är de större skördarna den viktigaste faktorn för en odlares ekonomi.

Inom miljöområdet skapar Rainforest Alliance-certifierade kaffeodlare, genom trädplanteringar utanför sina odlingar och agroforestry i sina kaffeodlingar, livsmiljöer i odlingslandskapen. Träden är också viktiga ur ett klimatperspektiv. Vattendrag och jordar på certifierade odlingar har också högre kvalitet jämfört med ocertifierade odlingar.

Inom det sociala området visar rapporten att certifierade odlare är bättre organiserade och har större tillgång till utbildning och tekniskt stöd. Förbättrade arbetsförhållanden har inneburit att säsongsarbetare återvänder till odlingarna i större utsträckning än innan certifiering.

Rapporten innehåller också ett avsnitt om framtiden och diskuterar några av de stora utmaningar som kaffeodlare står inför, exempelvis ökade klimatförändringar, behov av finansiering och krediter. Idag kommer cirka fem procent av världens kaffe från Rainforest Alliance-certifierade gårdar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.