Små skogsamhällens äganderätt är centralt i kampen mot klimatförändringar

Xaté-stjälkar används i blomsterarrangemang och merparten skördas i skogar. Uppskattningsvis exporteras 400 miljoner stjälkar årligen till Europa och USA. Foto Charlie Watson
Xaté-palmblad används i blomsterarrangemang och merparten skördas i skogar. Uppskattningsvis exporteras 400 miljoner stjälkar årligen till Europa och USA. Foto Charlie Watson

För att bromsa klimatförändringarna är det lika viktigt att stoppa avskogningen som det är att minska vårt beroende av fossila bränslen. Varje år förstörs över 1,2 miljoner hektar skog vilket motsvarar 50 fotbollsplaner per minut. En ny rapport från World Resources Institute visar att en potentiell lösning på den skenande avskogningen är att säkra ursprungsbefolkningars äganderätt till de skogar de lever i.

Miljontals samhällen runt om i världen är beroende av skogen för sin försörjning men saknar laglig rätt att bruka dem. WRI-rapporten Securing Rights, Combating Climate Change, har övertygande bevis för att säkrad äganderätt för ursprungsbefolkningar leder till friskare skogar och lägre CO2-utsläpp från avskogning. De flesta av världens skogar ägs idag av stater men det är de människor som lever i skogarna som har störst intresse av att skydda dem. Rapporten visar att avskogningen är betydligt lägre i områden där lokalsamhällen har starka markrättigheter jämfört med områden där de inte har det.

Rapporten ger starkt stöd för Rainforest Alliance arbete med skogssamhällen runt om i världen. Vi arbetar för att utveckla hållbart småskaligt skogsbruk och skapa alternativa intäktskällor från skogen, som exempelvis ekoturism, skörd av paranötter och palmblad som xanté. Det är ett arbetssätt som skyddar lokala ekosystem och som samtidigt stärker de lokala ekonomierna. Genom våra skogsprojekt i Kamerun, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua och Peru har vi förbättrat levnadsförhållandena för tusentals människor och bevarat miljontals hektar av skog. Skogar som absorberar koldioxid, renar vatten, stabiliserar marken och som är fristäder för djurlivet.

Läs hela rapporten på World Resources Institute hemsida.
Läs mer om hur Rainforest Alliance arbetar för att skydda skogar och bromsa klimatförändringar.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.