Sustainable Finance kan förbättra levnadsstandarden för småskaliga kakaoodlare i Elfenbenskusten

I den första bloggen efter semestern berättar Hélène Roy från Rainforest Alliance Sustainable Finance Initiative om de utmaningar som kakaoodlare i Elfenbenskusten står inför.

ivorian-cocoa-farmer

 

Småskaliga kakaoodlare i Elfenbenskusten producerar cirka 40 procent av världens kakao och de är ryggraden i en global industri som är värd miljarder. Men trots att kakaoodlingen står för cirka 15 procent av Elfenbenskustens BNP lever de flesta odlare i fattigdom på grund av sjunkande produktivitet.

Kakaoskördarna i Elfenbenskusten är bland de lägsta i världen, främst på grund av åldrande kakaoträd, utarmade jordar och sjukdomar. I avsaknad av långsiktiga finansieringsmöjligheter har allt fler kakaoodlare växlat till andra grödor som ger bättre ekonomisk avkastning, till exempel gummiträd.

Att investera i hållbar kakaoodling är avgörande för att säkerställa långsiktig tillgång till kakao och för att förbättra levnadsstandarden för de ivorianska kakaoodlarna. Under det senaste året har jag rest till Elfenbenskusten för att undersöka hur det är möjligt att förbättra odlarnas tillgång till långsiktig finansiering så att de kan föryngra träden på sina odlingar.

En genomförbarhetsstudie som jag varit med att ta fram visade att långfristiga lån som var bundna till förbättringar på odlingen är en möjlig väg framåt. Studien visar att lånen kan återbetalas med intäkterna från den ökade produktionen som är resultatet av investeringarna.

Lyckligtvis är socialt medvetna investerare och långivare medvetna om denna möjlighet. Och de är intresserade av att mobilisera kapital för att stödja kakaoodlarna.

Vissa långivare, som Alterfin och responsAbility, har redan investerat i kakaosektorn och lånat ut pengar till stora exportkooperativ som Ecookim. Ett mikrolåninstitut, Advans Côte d’Ivoire, har inom ramen för World Cocoa Foundations Cocoa Livelihood Program börjat erbjuda korta lån för konstgödsel och skydd av skörd.

Men i Elfenbenskusten finns det ingen finansiell infrastruktur för att förmedla den storskaliga investering som behövs för att långsiktigt föryngra landets kakaoodlingar. Faktum är att strukturella hinder och brist på finansiella mellanhänder har gjort det omöjligt för villiga investerare att distribuera kapital och för småskaliga kakaoodlare att få tillgång till finansiering till rimliga villkor.

Det finns ett stort behov av att utveckla finansiella produkter och lösningar som är anpassade för att möta småbrukare finansieringsbehov. Detta är ett av de primära målen för Rainforest Alliance Sustainable Finance Initiative.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.