Rainforest Alliance-utbildning fördubblade teskörden

Det andra blogginlägget i serien om familjejordbrukens roll i den globala livsmedelsförsörjningen kommer från Simion och Esther Langats i Kenya. Deras gård är några få hektar stor och är en del av tefabriken Momul, den första tefabriken ägd av småskaliga teodlare som blev Rainforest Alliance-certifierad 2009.

Simon Langats har fördubblat sin teproduktion tack vare nyvunnen kunskap.
Simon Langats har fördubblat sin teproduktion tack vare nyvunnen kunskap.

Hur länge har din familj haft odlingen?

Vi har haft odlingen i 28 år.

Vad betyder ditt jordbruk för din familj?

Den är basen för vår försörjning. Vi har vårt hem här, vi odlar vår mat, får mjölk från våra kor som vi också säljer. Teodlingen är vår huvudsakliga inkomstkälla och pengarna går till skolavgifter och för att vi ska utveckla verksamheten. Vår odling skapar också arbetstillfällen, vi har tre arbetare som plockar te.

Vem gör vad på gården?

Jag driver gården tillsamman med min fru. Jag undervisar på den lokala skolan medan min fru arbetar på gården. Under loven kommer våra barn som går på college hem och hjälper till.

På vilket sätt har Rainforest Alliance-certifieringen förändrat hur ni driver er odling och hur har det påverkat er familj?

Innan jag fick tillgång till Rainforest Alliance utbildning hade jag mycket längre plockningsintervaller på teodlingen. Nu plockas tebladen oftare och tack vare det har jag ökat skörden från 5000 kilo te till 10 334 kilo.

Vi har lärt oss att minska vattenanvändningen på gården och jag har köpt en vattentank så vi kan samla dricksvatten från vårt tak.

Våra arbetare har nu skyddsutrustning. Jag har också lärt mig föra bok över verksamheten och för nu statistik över hur mycket mina arbetare plockar. Vi sorterar och hanterar det avfall som odlingen genererar. Vi har också installerat en biogasanläggning som ger oss en del av den gas vi använder för matlagning. Det har minimerat vårt behov av ved. Mina grannar har sett vilka förändringar som jag har gjort och de har börjat förändra sina odlingsmetoder också.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag vill bygga ett hönshus så att jag kan sälja kycklingar och ägg och på så vis få bättre inkomster. Jag installera ett system för droppbevattning för köksträdgården för att ytterligare minska vattenanvändningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.